Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνικοί Αφρώδεις Οίνοι


Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι πλέον συνυφασμένες με τον ήχο του «ποπ!», που σημαίνει το άνοιγμα μιας φιάλης πολύτιμου καμπανίτη. Υπάρχουν, όμως, κι άλλες αξιόλογες εναλλακτικές -και μάλιστα πολύ πιο οικονομικές- για να γεμίσουμε τα flute ποτήρια μας. Τα ελληνικά οινοποιεία έχουν να μας παρουσιάσουν αφρώδεις οινοποιήσεις, ικανές να αντικαταστήσουν επάξια τη σαμπάνια.

1. CAIR ROSE RESERVE 1996 BRUT 
Αφρώδης οίνος παλαίωσης από αθήρι και μανδηλαριά με συνεχόμενες λεπτές φυσαλίδες και αιχμηρή οξύτητα. Ντελικάτα αρώματα κόκκινων αλλά και λευκόσαρκων φρούτων στην ωριμότητά τους. Νότες καβουρδισμένου φουντουκιού και μακρά επίγευση. 
2. CAIR BLANC DEMI SEC
Αφρώδης ημίξηρος οίνος από αθήρι με μέτριες αλλά συνεχόμενες φυσαλίδες. Αρώματα βερίκοκου και βανίλιας και μελένιο στόμα με ισορροπία οξύτητας και διοξειδίου. Μακρά και ευχάριστη επίγευση.

3. ΑΜΥΝΤΑΣ BLANC DE NOIR DEMI SEC
Αφρώδης ημίξηρος οίνος από ξινόμαυρο με απαλές και ευχάριστες φυσαλίδες με συνεχόμενο «κορδόνι».  ¶γουρο μήλο και ανθόμελο στη μύτη και στο στόμα. Έντονη οξύτητα και νότες μεταλλικότητας. Γλυκιά και ευχάριστη επίγευση.

4. ΚΤΗΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣ EVA ROSE
Χρώμα σολομού και μέτριες συνεχόμενες φυσαλίδες. Γλυκό τριαντάφυλλο και κόκκινα φρούτα μέτριας έντασης με τόνους φυτικότητας στη μύτη. Το στόμα γλυκό και φρουτένιο. Ρόδι και κόκκινα φρούτα στην επίγευση.

5. POEME ΖΙΤΣΑ DEMI SEC
Μέτριο λεμονί χρώμα και λεπτό αραιό κορδόνι. Μύτη πολύπλοκη, όπου κυριαρχούν τα άγουρα λευκόσαρκα φρούτα και τα καβουρδισμένα αρώματα. Στο στόμα κυριαρχούν οι ζύμες και τα λευκόσαρκα φρούτα και η οξύτητα αρχίζει και φθίνει. Μέτρια επίγευση.

from: http://www.gourmed.gr

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ e-oinos ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ






ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΚΡΑΣΙ. ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΩ ΠΟΛΛΑ.ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΑΜΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΑΛΚΟΟΛ.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ


H φύλαξη κρασιών, σε χώρους όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν περίπου τους 20°C, έχει δειχτεί ότι προκαλεί σταδιακά ζημιά στην ποιότητα τους αφού επιδρά αρνητικά στα αρώματα, στο χρώμα  και στη γεύση.    
 Όταν η θερμοκρασία του μπουκαλιού αυξομειώνεται το κρασί διαστέλλεται (άνοδος θερμοκρασίας) και πιέζει τον φελλό προς τα έξω. Όταν συστέλλεται (πτώση θερμοκρασίας) ο φελλός αναρροφάται προς το εσωτερικό. Η συνεχής αυξομείωση  χαλαρώνει σταδιακά τον φελλό, επιτρέποντας στο οξυγόνο να εισέλθει στο μπουκάλι, να διαλυθεί στο κρασί και να το οξειδώσει.
Σταθερή θερμοκρασία 12oC-14oC
Σχετική υγρασία 60 to 80 %
Σκοτάδι και αερισμό
Πλήρης απαλλαγή από οσμές
Απουσία κραδασμών
Η φύλαξη κρασιών κάτω από σκάλες και σε ντουλάπια όπου, μπορεί να επικρατήσουν ψηλές θερμοκρασίες, είναι συνταγή για σίγουρη ζημιά στα κρασί