Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

. ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ


1. ΝΕΡΟ (80-85%)

Σ’ αυτό οφείλεται ο υδάτινος χαρακτήρας των κρασιών.

2. ΑΙΘΥΛΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ (ή αιθανόλη ή αλκοόλ, ή οινόπνευμα)

-          Η αιθυλική αλκοόλη

·                           με την αντισηπτική της δράσης έναντι των μικροοργανισμών, συμβάλλει  στη διατήρηση των κρασιών
·                           βοηθά στην έκλυση των αρωμάτων τους
·                           συνεισφέρει στην προσωπικότητα και στη γευστική ισορροπία τους
·                           συμβάλλει στη ρευστότητα και στην ηδύτητά τους.

-          Τι σημαίνει «ΚΡΑΣΙ 11% vol ή 11 Βαθμών»:

·                           αλκοολικός βαθμός ή % vol (κατ’ όγκο) = τα μέρη του όγκου της καθαρής αιθυλικής αλκοόλης, που περιέχεται σε 100 όγκους κρασιού.
·                           κρασί με (αποκτημένο) αλκοολικό τίτλο 11% vol = 11ml αιθυλικής αλκοόλης περιέχονται σε 100 ml κρασιού. Άρα σε μια φιάλη 750 ml περιέχονται …..
·                           δυναμικός αλκοολικός τίτλος (%vol) = υπολογίζεται στο μούστο, με την παραδοχή ότι από 17g ζαχ./l προκύπτει οινόπνευμα 1% vol.

3. ΓΛΥΚΕΡΟΛΗ (με μέση περιεκτικότητα 10g/l)
Όπως και η αιθυλική αλκοόλη συμβάλλει στον παχύρρευστο χαρακτήρα και στην ηδύτητα των κρασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου