Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Επενδύει το Κτήμα Βιβλία Χώρα


Την επέκταση του οινοποιείου στο Κοκκινοχώρι Καβάλας προϋπολογισμού 2 εκατ.ευρώ σχεδιάζει το Κτήμα Βιβλία Χώρα, που σήμερα παράγει 11 ετικέτες από τις ποικιλίες που καλλιεργεί στον πρότυπο βιολογικό αμπελώνα 350 στρεμμάτων στους πρόποδες του Παγγαίου Ορους.

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα δημιουργήθηκε από τους οινολόγους Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή, το 2000 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει στη Voria.gr o διευθύνων σύμβουλος κ. Τσακτσαρλής. Η νέα επένδυση αναφέρει ότι αφορά την επέκταση του οινοποιείου κατά 3.500 τμ και έχουν καταθέσει αίτηση για να ενταχθεί η χρηματοδότηση στον παλιό αναπτυξιακό νόμο.

Το σύγχρονο οινοποιείο του Βιβλία Χώρα έχει επιφάνεια 5.500 τμ και περιλαμβάνει χώρους παραγωγής, οινοποίησης, εμφιάλωσης, παλαίωσης οίνου σε δρύινα βαρέλια, γευσιγνωσίας, φύλαξης σε φιάλες, υποδοχής, εστίασης και φιλοξενίας για επισκέπτες, καθώς και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για εκδηλώσεις. Η δυναμικότητα του  οινοποιείου ανέρχεται σε 500.000 φιάλες κρασιά ετησίως. Παρά την κρίση οι πωλήσεις φέτος εκτιμά ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 2%, έναντι 5,9 εκατ. ευρώ το 2009, που τα κέρδη ήταν 1,4 εκατ. ευρώ. Για το 2011 ο κ. Τσακτσαρλής  πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι εξαγωγές  ανά τον κόσμο.

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα παράγει 11 οίνους: Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκό, Ροζέ, Ερυθρό, Κτήμα Βιβλία Χώρα Chardonnay, Κτήμα Βιβλία Χώρα Merlot, Οβηλο λευκό,  ροζέ, ερυθρό, Κτήμα Βιβλία Χώρα Γλυκύ, Αρετή λευκό και ερυθρό. Στον αμπελώνα του Κτήματος καλλιεργούνται οι ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο και Αγιωργίτικο και οι ξένες ποικιλίες Sauvignon Blanc, Semillon, Chardonnay, Syrah, Gewürztraminer, Cabernet Sauvignon και Merlot. Τα κρασιά του Κτήματος Βιβλία Χώρα εξάγονται σε αρκετές χώρες ανά τον κόσμο.

Η καλλιέργεια του αμπελιού γίνεται με τους όρους της βιολογικής γεωργίας, με ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον, στην πανίδα της περιοχής, αλλά και στους ανθρώπους που ασχολούνται, ενώ όλες οι αμπελουργικές εργασίες (ξεφύλλισμα, τρύγος) γίνονται με τον παραδοσιακό τρόπο χωρίς χρήση ιδιαίτερων τεχνολογικών μέσων, αναφέρει ο κ.Τσακτσαρλής.

«Η πορεία που ακολούθησε το Κτήμα Βιβλία Χώρα από τη γέννησή του μέχρι σήμερα το έχει αναδείξει στα πιο επιτυχημένα οινοποιεία με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του», τονίζει. Κάθε χρόνο τα κρασιά του Κτήματος βραβεύονται σε διεθνείς διαγωνισμούς,  ενώ κάποια απ’ αυτά  αποσπούν βραβεία υψηλών κριτηρίων, όπως ο΄Οβηλος Λευκός του 2003 που απέσπασε ειδική διάκριση ως το «Καλύτερο ξηρό λευκό κρασί της Ευρώπης» στο Neustadt της Γερμανίας το 2004. Στον διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο το έγκριτο περιοδικό οίνου «Decanter» ο ΄Οβηλος Λευκός του 2005 και το Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός του 2004 διακρίθηκαν ως τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο στην κατηγορία τους (International Trophy).

Το 2008 στο weinplus.de το Κτήμα Βιβλία Χώρα διακρίθηκε με τον τίτλο «οινοποιείο που χαρακτηρίζεται ως Επιλογή της Χρονιάς 2008 για τη μεγαλύτερη γκάμμα οίνων υψηλής ποιότητας», διάκριση που δόθηκε πρώτη φορά σε ελληνικό οινοποιείο. Ως συνεχιστής της μακραίωνης παράδοσης της περιοχής στην αμπελουργία και την παραγωγή εκλεκτής ποιότητας οίνων, το Κτήμα Βιβλία Χώρα, ο κ.Τσακτσαρλής επισημαίνει ότι επενδύει σε κρασιά που φέρουν τη σφραγίδα του οικοσυστήματος του Παγγαίου και εκφράζουν τη μοναδικότητά του.

Η μακρά αμπελοοινική παράδοση της περιοχής έχει τις ρίζες της στους αρχαίους χρόνους, αναφέρει. Στην περιοχή κατά την αρχαιότητα, καλλιεργούσαν μία ποικιλία οινοστάφυλου τη «Βιβλία άμπελο», από την οποία παρήγαγαν τον περίφημο «Βίβλινο Οίνο», γεγονός που έδωσε σ’ όλη την περιοχή την ονομασία «Βιβλία Χώρα», όπως φαίνεται και σε κείμενα του Ησίοδου, του Θεόκτιτου και του Μιχαήλ Ψελλού.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου