Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Κτήμα Τέχνη Οίνου Μικροχωρίου

 
Το Κτήμα ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ ιδρύθηκε το 1995 από τους μηχανικούς Γιάννη Παπαδόπουλο και Γιάννη Καλαϊτζίδη και σήμερα απασχολεί μόνιμο προσωπικό 4 ατόμων και εποχιακά περίπου 15. Στην πραγματικότητα, η ιστορία του ξεκίνησε δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ο Γ. Παπαδόπουλος από προσωπικό μεράκι και χόμπι αποφάσισε να αναβιώσει έναν παλιό οικογενειακό αμπελώνα.

Η φύτευση των αμπελώνων του Κτήματος ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ ξεκίνησε λοιπόν το 1993 στο Μικροχώρι Δράμας. Τα κριτήρια για την εγκατάσταση τους ήταν σαφή: τα εδάφη και το μικροκλίμα έπρεπε να είναι ιδανικά για την καλλιέργεια των κοσμοπολίτικων σταφυλιών.

Επιλέχθηκαν λοιπόν επικλινείς τοποθεσίες με ευνοϊκό νότιο προσανατολισμό που δεν πλήττονται από ανοιξιάτικους παγετούς. Στα προικισμένα αμμοαργιλοπηλώδη εδάφη τους προσαρμόστηκαν και αναδείχθηκαν με εξαίρετο τρόπο οι ποικιλίες Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Cabernet Sauvignon, Cabernet

Franc, Merlot, Syrah, Grenache Rouge και το Ασύρτικο. Πειραματικά φυτεύτηκαν και οι Sangiovese, Nebbiolo, Αγιωργίτικο. Οι αμπελώνες σήμερα καταλαμβάνουν έκταση 140 στρεμμάτων και η συνολική παραγωγή σταφυλιών ανέρχεται σε 150 τόνους.

Για τη διασφάλιση της ποιότητας των σταφυλιών και της ισορροπίας του περιβάλλοντος, ένα τμήμα του αμπελώνα καλλιεργείται με τη μέθοδο της βιοκαλλιέργειας.

Η σειρά του λευκού, ροζέ και ερυθρού «Τέχνη Αλυπίας» (το όνομα το εμπνεύστηκε ο φιλόλογος Χατζηθεοδωρίδης Βασίλειος), τριών Τοπικών Οίνων Δράμας, εγκαινίασε την πρώτη εμφάνιση του κτήματος και γρήγορα κατέλαβαν την θέση τους στην αγορά των νέων ποιοτικών Ελληνικών κρασιών. Οι αρχικές 3.000 φιάλες του λευκού Τέχνη Αλυπίας 1997 γρήγορα σκαρφάλωσαν στις 100.000 του 2001, διατηρώντας πάντα την αρχική προσκόλληση στην ποιότητα. Το 1999 δημιουργήθηκε το «Ήδυσμα Δρυός» ένας ακόμη Τοπικός Οίνος Δράμας, περιορισμένου αριθμού φιαλών και αμέσως αγαπήθηκε από τους οινόφιλους.

Το κρασί εγκαινίασε την σειρά των μο-νοποικιλιακών και απετέλεσε το πρώτο βήμα στην επίτευξη του στόχου του κτήματος, για την ανάδειξη του άριστου εγκλιματισμού των κοσμοπολίτικων ποικιλιών σταφυλιού, στο οικοσύστημα της Δράμας. Στα τέλη του 2001 κυκλοφόρησε και το Nebbiolo 1998 σε 300 μόλις φιάλες.

Αναλυτικά οι ετικέτες των κρασιών που παράγονται σήμερα είναι οι παρακάτω:

ΤΕΧΝΗ ΑΛΥΠΙΑΣ
Λευκός Τοπικός Οίνος
Τα σταφύλια δύο λευκών ποικιλιών από τους αμπελώνες του Κτήματος ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ, συνδυάζουν τις αρετές τους. To Sauvignon blanc προσφέρει πληθωρικά αρώματα ώριμων καλοκαιρινών φρούτων και ζωντάνια γεύσης ενώ το Ασύρτικο χαρίζει οξύτητα, πλούτο και δομή. Σύζευξη αρμονική και κομψή. 0 λευκός ΤΕΧΝΗ ΑΛΥΠΙΑΣ αναδεικνύεται καλύτερα κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και ιδιαίτερα πλάι σε εδέσματα με έντονη γεύση και αρώματα όπως τα θαλασσινά, χα ψάρια, τα οστρακόδερμα ή τα πιάτα χων εξωχικών κουζινών.


Ροζέ Τοπικός Οίνος
0 ροζέ ΤΕΧΝΗ ΑΛΥΠΙΑΣ φτιάχνεται από Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese, Nebbiolo και Syrah.Έχει ιδιαίτερη ελκυστική τριανταφυλλένια φορεσιά. Ένταση και πλούτο στη μύτη όπου ξεχωρίζει εύκολα η αρωματική παλέτα της ώριμης φράουλας, του βατόμουρου και της βιολέτας. Η γεύση είναι μαλακή, με όγκο και θέρμη, όλο φρεσκάδα και φρούχο. Δοκιμάστε το με ζυμαρικά, λευκά κρέατα, μαγειρευτά λαχανικά (όπως κρασάτα μανιτάρια, ρολά μελιτζάνας, γεμιστές ντομάτες) και κρύα πιάτα φρέσκων αλλαντικών η τυριών.

Ερυθρός Τοπικός Οίνος
Ία σταφύλια του Cabernet Sauvignon και του Merlot που συμμετέχουν στην ποικιλιακή σύνθεση του ερυθρού ΤΕΧΝΗ ΑΛΥΠΙΑΣ οινοποιούνται ξεχωριστά και το χαρμάνι ωριμάζει τουλάχιστον έναν χρόνο σε δρύινα Βαρέλια γαλλικής προέλευσης. Το κρασί έχει θελκτική όψη στο χρώμα του βύσσινου και ωραιότατο πολύπλοκο μπουκέτο. Μυρωδιές τρούφας, γαρύφαλλου, καραμέλας, μόκας, καφέ και βανίλιας ξεχύνονται από το ποτήρι. Στο στόμα είναι πλούσιο, στρογγυλό και σαρκώδες, με τανίνες μαλακωμένες και καλή δομή. Ένα κρασί με γοητευτικό χαρακτήρα που προτείνεται για μακρόχρονη παλαίωση.
Να το σερβίρετε μαζί με εδέσματα υψηλής γευστικής έντασης, όπως κυνήγι, κόκκινα κρέατα και πουλερικά με έντονες σάλτσες (Βοδινό ραγκού, κοτόπουλο με δαμάσκηνα, ψαρονέφρι γεμιστό με φιστίκια).

Ήδυσμα Δρυός Chardonnay
Λευκός Τοπικός Οίνος
Το κρασί ονομάστηκε ΗΔΥΣΜΑ ΔΡΥΟΣ γιατί χαρακτηρίζεται από τον πλούτο και τη γλυκύτητα που τα δρύινα βαρέλια χαρίζουν στη γεύση και το άρωμα του Chardonnay. Η όψη του είναι ελκυστική, εμφανίζεται με λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα. Η μύτη πολύπλοκη. Αρχίζει με αρώματα λευκών λουλουδιών, στη συνέχεια εμπλουτίζεται με εξωτικές νότες μπανάνας και ανανά. Η γεύση ισορροπημένη, με ευχάριστη οξύτητα. Συνοδεύει άψογα εδέσματα υψηλής αρωματικής έντασης και γευστικής φινέτσας όπως πιάτα θαλασσινών, λιπαρά ψάρια ψημένα στη σχάρα, μαγειρευτά κρέατα με άσπρες σάλτσες και αρωματικά τυριά.


Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο
Λευκός Τοπικός Οίνος
Η πιο δυναμική λευκή Ελληνική ποικιλία, το Ασύρτικο, που φιλοξενήθηκε στους αμπελώνες του κτήματος, έδωσε ένα γενναιόδωρο κρασί με γευστικό πλούτο και υψηλή δροσερή οξύτητα. Λαμπερό χρυσαφί χρώμα, έντονα αρώματα εσπεριδοειδών σε φόντο βασιλικού αλλά και ροδάκινου. Στόμα γεμάτο, με γλύκα, μακριά επίγευση που του χαρίζουν τα δρύινα βαρέλια. Προτάσεις: Σφυρίδα στον ατμό με λαχανικά, φετουτσίνι με γαρίδες, κοτόπουλο με κάρυ και ανανά.

Ήδυσμα Δρυός Merbt
Ερυθρός Τοπικός Οίνος
Η χαμηλή στρεμματική απόδοση των αμπελώνων του κτήματος Βοήθησε τα σταφύλια της ποικιλίας Merbt να προσεγγίσουν τη βέλτιστη φαινολική ωριμότητα. Το χρώμα είναι βαθύ ερυθρό με ιώδη απόχρωση. Στη μύτη αναδύονται αρώματα αγριοφράουλας και βατόμουρου και στη συνέχεια το μπουκέτο εξελίσσεται σε νότες βανίλιας, καραμέλας Βουτύρου και καπνού.
0 υψηλός αλκοολικός Βαθμός υποστηρίζεται σωστά από την οξύτητα και τις στρογγυλές τανίνες, με αποτέλεσμα το κρασί να είναι μεστό και με διάρκεια στην επίγευση.
ΣερΒίρεται στους 16-18° C και συνοδεύει κόκκινα κρέατα, πικάντικα τυριά.

Ήδυσμα Δρυός Syrah
Ερυθρός Τοπικός Οίνος
Παράγεται από σταφύλια της ποικιλίας Syrah που καλλιεργούνται σε όξινα εδάφη του κτήματος στο Μικροχώρι Δράμας. Χρώμα Βαθύ ερυθρό με μωΒ ανταύγειες. Μύτη όμορφα εξελιγμένη και πολύπλοκη. Ξεχωρίζουν αρώματα καρπού ελιάς και βιολέτας, ενώ νότες βανίλιας, σοκολάτας, τρούφας και πιπεριού, φανερώνουν την ωρίμανση του σε δρύινα Βαρέλια για ένα περίπου χρόνο. Κρασί με καλά δομημένη γεύση, μαλακές τανίνες και μακρόχρονη δυνατότητα παλαίωσης. Δοκιμάστε το, στους 18°C, με αρνάκι ψημένο με πιπέρι, φιλέτο με άγρια μανιτάρια και πλούσια κίτρινα τυριά.

Το οινοποιείο του Κτήματος ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ βρίσκεται στο Μικροχώρι Δράμας. Το κομψό μακρόστενο κτίσμα διασταυρώνει την παραδοσιακή λιτότητα στην αισθητική, με τη σύγχρονη λειτουργική υποδομή στην παραγωγική διαδικασία. Οι χώροι του μοιράζονται σε υπόγειους και υπέργειους και η δυναμικότητα του ανέρχεται στις 150.000 φιάλες και διατίθεται στην ελληνική αγορά κατά 70% και στην ξένη κατά 30% (Γερμανία 10 %, Βέλγιο 5 %, Κύπρος 5 %, Αμερική 10 %)
Τα σταφύλια φτάνουν στους υπέργειους παραγωγικούς χώρους. Εδώ λαμβάνουν χώρα οι σύγχρονες τεχνικές που οδηγούν στην παραγωγή των φρέσκων, αρωματικών και εύγευστων λευκών και ροζέ κρασιών. Μια εσωτερική σκάλα οδηγεί στην υπόγεια κάβα του κτήματος, όπου σε ιδανικές συνθήκες για την παλαίωση, ωριμάζουν μέσα σε γαλλικά δρύινα βαρέλια τα πλούσια μεστά ερυθρά.

Το οινοποιείο του κτήματος αποτελεί σημείο στάση των ΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ και είναι ανοιχτό στις επισκέψεις των οινοφίλων. Οι επισκέπτες ξεναγούνται στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και την εντυπωσιακή υπόγεια κάβα παλαίωσης μαθαίνοντας για την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή και τις σημερινές συνθήκες. Από τον δεύτερο όροφο του πύργου έχουν γυροσκοπική θέα στους αμπελώνες. Στην κομψή αίθουσα οινογευστικής δοκιμάζουν τα κρασιά του Κτήματος. Τέλος μ' ένα ποτήρι κρασιού στο χέρι μπορούν να χαλαρώσουν στο κιόσκι, στη σκιά των μεγάλων πεύκων που απεικονίζονται και στο λογότυπο του κτήματος. Στον χώρο υποδοχής λειτουργεί και πωλητήριο κρασιών.

Η φιλοσοφία του Κτήματος ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ στηρίζεται στον αρμονικό συνδυασμό της παράδοσης με τη χρήση των πλέον εξελιγμένων οινολογικών τεχνικών. 0 απώτερος στόχος του είναι να τοποθετήσουν τα κρασιά τους ανάμεσα στα πιο αξιόλογα του κόσμου γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς διακρίσεις σε παγκόσμιους Διαγωνισμούς οίνου όπως φαίνεται και από τα παρακάτω μετάλλια.

1. Αργυρό μετάλλιο ο Ερυθρός «Τέχνη Αλυπίας» 1996 στο διαγωνισμό «Challenge International du vin» 1999 στην Γαλλία.

2. Χάλκινο μετάλλιο ο Ροζέ «Τέχνη Αλυπίας» 1999 στο διαγωνισμό «Challenge International du vin 2000» στην Γαλλία.

3. Χάλκινο μετάλλιο το «Ήδυσμα Δρυός-Chardonnay» 1999 στο διαγωνισμό «Chardonnay du Monde 2000» στην Γαλλία

4. Χρυσό μετάλλιο το «Ήδυσμα Δρυός-Chardonnay» 1999 στο διαγωνισμό «Challenge International du vin 2000» στην Γαλλία.

5. Αργυρό μετάλλιο Ερυθρός «Τέχνη Αλυπίας» 1999 στον διεθνή διαγωνισμό οίνου θεσσαλονίκης 2001

6. Χάλκινο μετάλλιο ο Λευκός «Τέχνη Αλυπίας» 2000 στο διαγωνισμό «Challenge International du vin 2001» στην Γαλλία.

7. Αργυρό μετάλλιο ο Ροζέ «Τέχνη Αλυπίας» 2000 στο διαγωνισμό «Challenge International du vin» 2001 στην Γαλλία.

8. Αργυρό μετάλλιο το «Ήδυσμα Δρυός Chardonnay» 2000 στον διαγωνισμό «Chardonnay du Monde 2001 στην Γαλλία

9. Χρυσό μετάλλιο ο Ροζέ «Τέχνη Αλυπίας» 2000 στο διαγωνισμό «Mundus Vini» 2001 στην Γερμανία

10. Χρυσό μετάλλιο ο Ερυθρός «Τέχνη Αλυπίας» 1999 στο διαγωνισμό «Mundus Vini» 2001 στην Γερμανία

11. Αργυρό μετάλλιο το «Ήδυσμα Δρυός-Chardonnay» 2000 στον διαγωνισμό «Vinalies Internationales» 2002 στην Γαλλία

12. Αργυρό μετάλλιο ο Λευκός «Τέχνη Αλυπίας» 2001 στον διαγωνισμό «Vinalies Internationales» 2002 στην Γαλλία

13. Χάλκινο μετάλλιο το «Ήδυσμα Δρυός-Chardonnay» 2001 στον διαγωνισμό «Chardonnay du Monde» 2002 στην Γαλλία.

14. Χρυσό μετάλλιο το «Ήδυσμα Δρυός-Chardonnay» 2001 στον διαγωνισμό «Mundus Vini» 2002 στην Γερμανία.

15. Αργυρό μετάλλιο ο Ροζέ «Τέχνη Αλυπίας» 2001 στον διαγωνισμό «Mundus Vini» 2002 στην Γερμανία.

16. Αργυρό μετάλλιο ο Λευκός «Τέχνη Αλυπίας» 2002 στον διεθνή διαγωνισμό οίνου θεσσαλονίκης 2003

17. Χρυσό μετάλλιο το «Ήδυσμα Δρυός- Chardonnay» 2001 στον διαγωνισμό «Vinalies Internationales» 2003 στην Γαλλία

18. Χρυσό μετάλλιο το «Ήδυσμα Δρυός- Chardonnay» 2002 στον διαγωνισμό «Chardonnay du Monde» 2003 στην Γαλλία.

19. Αργυρό μετάλλιο το «Ήδυσμα Δρυός-Chardonnay» 2002 στον διαγωνισμό «Challenge International du vin» 2003 στην Γαλλία.


20. Αργυρό μετάλλιο ο Λευκός «Τέχνη Αλυττίας» 2002 στο διαγωνισμό «Challenge International du vin 2003» στην Γαλλία.

21. Αργυρό μετάλλιο το «Ήδυσμα Δρυός-Merlot» 2000 στον διαγωνισμό «Challenge International du vin» 2003 στην Γαλλία.

22. Αργυρό μετάλλιο το «Ηδυσμα Δρυός-Chardonnay» 2002 στον διαγωνισμό «Mundus Vini» 2003 στην Γερμανία.

23. Αργυρό μετάλλιο ο Ροζέ «Τέχνη Αλυπίας» 2003 στο διαγωνισμό «Vinalies Internationales 2004» στην Γαλλία.

24. Χρυσό μετάλλιο ο Λευκός «Τέχνη Αλυπΐας» 2003 στον διεθνή διαγωνισμό οίνου θεσσαλονίκης 2004.

25. Αργυρό μετάλλιο το «Ήδυσμα Δρυός - Chardonnay» 2002 στον διεθνή διαγωνισμό οίνου θεσσαλονίκης 2004.

26. Χάλκινο μετάλλιο ο Ερυθρός «Τέχνη Αλυπίας» 2002 στον διαγωνισμό «Challenge International du vin» 2004 στην Γαλλία.
from :www.dionysosdrama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου