Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

''Αναγκαιότητα άμεσης στήριξης του Ελληνικού Κρασιού

Ο Πρόεδρος της ΕΝΟΑΠ Γιώργος Σκούρας επέμενε στην αναγκαιότητα άμεσης στήριξης του ελληνικού κρασιού σε όλους τους τομείς της αγοράς (super market, εστιατόρια, μπαρ) και πρότεινε αφενός τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών από τους οινοποιούς έτσι ώστε οι φιλικές τιμές που οι ίδιοι προσφέρουν να φθάνουν στον καταναλωτή και αφετέρου αναρωτήθηκε γιατί το κρασί στο εστιατόριο να μην βρίσκεται στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ όπως το φαγητό.
Το Ελληνικό Κρασί και η ελληνική αγορά
Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου εκτιμά πως οι περιστάσεις που διαμορφώνονται σήμερα από την οικονομική κρίση καθιστούν ωριμότερη παρά ποτέ την ανάγκη στήριξης του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού σε όλους τους τομείς της αγοράς.
Ειδικότερα επικεντρωνόμαστε στην:
α) Στήριξη του Ελληνικού Κρασιού από τους ίδιους τους Έλληνες οινοποιούς. Στο πλαίσιο της ανάγκης διαμόρφωσης φιλικών τιμών παντού, προτείνουμε τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών, ώστε οι ευνοϊκότερες τιμές και οι προσφορές να φθάνουν στον καταναλωτή.
β) Στήριξη του Ελληνικού Κρασιού από τους Έλληνες οινοχόους.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουμε:
  • την ανάγκη ύπαρξης υψηλής ποσόστωσης ελληνικών ετικετών  σε σχέση με τις εισαγόμενες στις λίστες των ελληνικών εστιατορίων και
  • τη στήριξη του τομέα της γαστρονομίας με σκοπό τη δημιουργία υψηλής ποιοτικής εικόνας του ελληνικού κρασιού προς τους ξένους επισκέπτες  της χώρας.
γ) Στήριξη του ελληνικού κρασιού στα ράφια λιανικής πώλησης (super markets, κάβες) σε άμεση συνεννόηση με τον κλάδο των super markets, με σκοπό τη δημιουργία ενεργειών προώθησης και κλίματος διαμόρφωσης φιλικών τιμών προς τον καταναλωτή.
δ) Στήριξη των ελληνικών κρασιών στα εστιατόρια – bars  κλπ με σκοπό την από κοινού συμφωνία για τη δημιουργία φιλικών τιμών προς τον καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουμε την διερεύνηση νομοθετικής ρύθμισης για την εισαγωγή χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για το κρασί στην εστίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου