Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΝΤΟΝΙΤΗ


Η καθαρότητα του κρασιού είναι ο πιό σημαντικός παράγωντας πριν την εμφιάλωσή του (ειδικά στα λευκά κρασιά). Την καθαρότητα του κρασιού μπορούν να την επιρρεάσουν κάποιοι παράγοντες, μεταξύ αυτών:
Η ύπαρξη φυσικών πρωτεϊνων οι οποίες μεταφέρονται στο κρασί κατά την παρασκευή του. Σε θερμοκρασία δωματίου αυτές οι πρωτεϊνες είναι διαλυτές και μη ορατές. Ομως, σε πιό θερμές συνθήκες, τα άτομα των πρωτεϊνών πολυμερίζονται με αποτέλεσμα να συνδέονται μεταξύ τους καιν σχηματίζουν ιζήματα και θολούρα.

ΜΠΕΝΤΟΝΙΤΗΣ

Στην οινολογία ο μπεντονίτης πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις εργασίες του Ribereau Gayon περίπου στα 1930. Ο Ribereau Gayon απέδειξε πρώτος ότι ο μπεντονίτης έχει την ιδιότητα να απορροφά τις πρωτεϊνες του οίνου.
Σήμερα πια η χρήση του μπεντονίτη στην οινολογική πρακτική για την κατεργασία των γλεύκων και των οίνων είναι ευρύτατα διαδεδομένη.
Ωστόσο η αποτελεσματικότητα της χρήσης του είναι άμεσα συνδεδεμένη με το σκοπό για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί.
Συνήθως χρησιμοποιούνται για :
  1. Η απομάκρυνση των πρωτεϊνών
  2. Η βελτίωσης της διηθησιμότητας
  3. Η διαύγεια
  4. Ο όγκος του σχηματισθέντος ιζήματος
Τι είναι ο μπεντονίτης:
Είναι πλαστική άργιλος που προέρχεται από την εξαλλοίωση - μετατροπή της ηφαιστειακής τέφρας. Αποτελείται από ορυκτά της ομάδας των σμεκτιτών, οι σμεκτίτες παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη απορροφητική ικανότητα μεταξύ των αργιλικών ορυκτών, με κύριο συστατικό το ορυκτό του μοντμοριλλονίτη, ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποίησαν αυτό το υλικό για επάλειψη ανοιχτών τραυμάτων και για στομαχικές ή εντερικές διαταραχές.


FROM: www.hannagreece.gr + http://farmakotrimmata.blogspot.com/

1 σχόλιο:

  1. Για το τι είναι ο μπετονίτης καθώς και πως χρησιμοποιείται μπορείτε να δείτε και το άρθρο εδώ https://www.scienceshop.gr/article.php?id=1660

    ΑπάντησηΔιαγραφή