Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Σαμπάνια και Αφρώδη Κρασιά


Η σαμπάνια είναι το πιο δημοφιλές κρασί από όλα τα αφρώδη. Είναι τύπος αφρώδες κρασιού όμως η αυθεντική σαμπάνια είναι το κρασί που παράγεται από την περιοχή Champagne της Γαλλίας.
Η Γαλλική νομοθεσία επιβάλει ότι όλα τα αφρώδη κρασιά από τη συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να παρασκευάζονται με την ειδική παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής ή την μέθοδο της σαμπάνιας. Ο Γαλλικός όρος είναι champenoise. Μόνο τότε μπορεί να ονομαστεί σαμπάνια.
Αφρώδη κρασιά που παράγονται σε άλλες περιοχές του κόσμου πρέπει να ονομάζονται αφρώδη, έστω και αν παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι υστερούν σε ποιότητα αλλά απλά ότι δεν μπορούν να αποκαλούνται σαμπάνια. Υπάρχουν πολλά αφρώδη κρασιά εξαιρετικής ποιότητας που παράγονται σε πολλές χώρες στον κόσμο.

Τί Πρέπει να Γνωρίζετε όταν Αγοράζετε Αφρώδη Κρασιά

Η σαμπάνια είναι περίπλοκη, με περισσότερες και μικρότερες φυσαλίδες από τα αφρώδη κρασιά που παρασκευάζονται με τη μέθοδο charmat, λόγω της μακράς έκθεσης της σε ιζήματα.
Τα αφρώδη κρασιά μπορεί να είναι εξαιρετικής ποιότητας αλλά η μέθοδος charmat χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί μια πιο φρουτώδης γεύση λόγω της περιορισμένης έκθεσης της σε ιζήματα.
Ο βαθμός γλυκύτητας στα αφρώδη κρασιά η στη σαμπάνια είναι διαφορετικός και διαχωρίζεται ως:
  • Extra Brut (Brut Sauvage) /  Πολύ Ξηρό
  • Brut - Dry /  Ξηρό
  • Extra Dry - Medium dry/ Μέτριο προς Ξηρό
  • Sec - Slightly sweet / Ελαφρύ Γλυκό
  • Demi - Sec: Fairly sweet / Λίγο Γλυκό
  • Doux - Sweet / Γλυκό
Η εκλεκτή σαμπάνια παράγεται μόνο από σταφύλι συγκεκριμένης παραγωγής του αμπελώνα. Η εκλεκτή σαμπάνια παράγεται μόνο τις χρονιές όπου το σταφύλι ωρίμασε εξαιρετικά και για περισσότερο χρόνο από ότι το σταφύλι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μιας συνηθισμένης σαμπάνιας.
Εξαιρετικά εκλεκτή σαμπάνια ή prestige cuvee παράγεται από τα καλύτερα σταφύλια των κορυφαίων αμπελώνων ενός συγκεκριμένου χρόνου. Η ποικιλία Pinot Meunier συνήθως δεν συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτή την κατηγορία.

from: http://www.alphamega.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου