Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ξινόµαυρο

Η ευγενέστερη ερυθρή ποικιλία του βορειοελλαδίτικου χώρου, που
καλλιεργείται κυρίως στη Νάουσα, τη Γουµένισσα, το Αµύνταιο, τη
Ραψάνη, το Τρίκωµο, τη Σιάτιστα, το Βελβεντό, την Πέλλα και σε
µικρότερο βαθµό στο Άγιο Όρος, την Όσσα, τα Ιωάννινα, τη Μαγνησία,
την Καστοριά και τα Τρίκαλα, καταλαµβάνοντας µία έκταση µεγαλύτερη
από 18.000 στρέµµατα.
Το Ξινόµαυρο εµφανίζει σηµαντική παραλλακτικότητα κυρίως όσον
αφορά στα οινολογικά χαρακτηριστικά (σάκχαρα, χρώµα, αρωµατικό
δυναµικό), που εντείνεται από τις διαφορετικές εδαφοκλιµατικές
συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργείται. ριµάζει µετά τις 20
Σεπτεµβρίου.
Το Ξινόµαυρο είναι πολυδύναµη ποικιλία και µπορεί να δώσει
διαφορετικούς τύπους προϊόντων. Σε περιοχές µε κάποιο υψόµετρο,
όπου µπορεί να ωριµάσει, στα κατάλληλα εδάφη και µε µικρές
αποδόσεις ανά πρέµνο, µπορεί να δώσει θαυµάσια ερυθρά, ξηρά
κρασιά, µε καλό χρώµα, τυπικά αρώµατα, καλή οξύτητα, υψηλόβαθµα,
πλούσια σε τανίνες και επιδεκτικά παλαίωσης. Σε περιοχές µεγάλου
υψοµέτρου µπορεί να δώσει αξιόλογα ροζέ, ήρεµα αλλά και αφρώδη
κρασιά, µε χαρακτηριστικά αρώµατα κόκκινων φρούτων και ιδίως
φράουλας. Μπορεί ακόµα να δώσει και λευκούς οίνους (blanc de
noirs), µε χαρακτηριστικό χρώµα και άρωµα, και ζωηρή γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου