Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Σαγκρία - Η ισπανίδα καλλονή

Αρκετά πριν ξεκινήσουμε να τη γευόμαστε ως σαγκρία, άκουγε στο όνομα σαγκαρί (sangaree), ένα ποτό φτιαγμένο από κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό, διαλυμένο με νερό, ζάχαρη και μοσχοκάρυδο. Οι ισπανικές ρίζες της σαγκρία δεν έχουν αμφισβητηθεί ποτέ, και επειδή το κόκκινο κρασί είναι τις περισσότερες φορές η βάση της σαγκρία, πιθανολογείται πως έχει πάρει το όνομα της από το ισπανικό sangre, δηλαδή αίμα. Μάλλον πρόκειται για ένα ισπανικό Bloody Mary!
Οι Άγγλοι είναι γνωστοί για την αγάπη τους στο Μπορντό, το κρασί στο οποίο πολλές φορές αναφέρονται ως claret. Στα ταξίδια τους, συνήθιζαν να μεταφέρουν ένα claret fruit punch, το οποίο περιείχε διάφορα είδη ποτών, φρούτων και μπαχαρικών. Σε ορισμένες ισπανόφωνες περιοχές το claret έγινε clericot, ένα ποτό παρόμοιο με τη σαγκρία, αλλά με λευκό κρασί.
Υπάρχουν αρκετές αναφορές στο πέρασμα του χρόνου όπου ο άνθρωπος πρόσθετε νερό, μέλι, μπαχαρικά και φρούτα στο κρασί του, προκειμένου να αλλάξει τη γεύση του, όμως αυτό που εμείς γνωρίζουμε σήμερα ως σαγκρία, εμφανίστηκε το 1964-1965 στο Παγκόσμιο Παζάρι στη Νέα Υόρκη. Αν και εκεί προσφέρθηκε για πρώτη φορά το ποτό στο κοινό, με το όνομα σαγκρία, υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι η σαγκρία υπήρχε σε ισπανικά εστιατόρια πριν το 1964, όπως και ένα άρθρο στους Times, αναφερόταν σ’ ένα πάρτι στο Palm Beach όπου γνωστός ισπανός προσέφερε στους καλεσμένους του «Σαγκρία, ένα ποτό με κόκκινο κρασί και φρούτα».

from: http://www.foodzine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου