Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Τι είναι τελικά το Fumé???


Βλέποντας τον όρο Fumé πάνω σε ένα μπουκάλι κρασί, έρχονται στο μυαλό μας γεύσεις από καπνιστά αρώματα, μυρωδιές από ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και έντονο λιπαρό σώμα.
Πίσω από τη γαλλική λέξη, κρύβεται μια εμβληματική προσωπικότητα του κρασιού, ο Robert Mondavi, ο πρώτος που λάνσαρε την ονομασία Fumé και την έκανε γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ας πάρουμε όμως την ιστορία από την αρχή…
Τη δεκαετία του 1960 το Sauvignon Blanc δεν ήταν η αγαπημένη ποικιλία των Αμερικανών. Η ποικιλία δεν καλλιεργούταν σωστά, η παραγωγή ήταν μικρή και τα κρασιά ήταν κακής ποιότητας.
Το 1966, ο Robert Mondavi παρέλαβε μια εξαιρετική παρτίδα από σταφύλια Sauvignon Blanc που του κέντρισαν το ενδιαφέρον. Έχοντας εντυπωσιαστεί από τα εξαιρετικά κρασιά του Λίγηρα, αποφάσισε να πειραματιστεί με την ποικιλία για να προσφέρει στους οινόφιλους ένα κρασί αντάξιο των μεγάλων γαλλικών Sauvignon. Το 1968, δύο χρόνια μετά ήταν έτοιμος. Φοβούμενος, όμως, ότι το κρασί του μπορεί να αποτύχει λόγω της προκατάληψης που επικρατούσε απέναντι στην ποικιλία, ονόμασε το κρασί του Fume Blanc, ένα όρο που δανείστηκε από το χωριό Pouilly Fume του Λίγηρα και όνομα της ποικιλίας Sauvignon Blanc. Με εξαιρετικό marketing, κατάφερε να μετατρέπει το μαύρο πρόβατο της Καλιφόρνιας σε μια από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες των Αμερικανών!
Έκτοτε με τον όρο Fume Blanc, εννοούμε ένα Sauvignon Blanc από την Καλιφόρνια, που έχει παλαιώσει για λίγο σε βαρέλι.
Πολλοί Έλληνες παραγωγοί δανείστηκαν αδόκιμα τον όρο και έτσι βρίσκουμε πολλά εγχώρια κρασιά με την ονομασία Fume. Στην Ελλάδα, η λέξη υποδηλώνει ότι το κρασί έχει περάσει από βαρέλι, δεν δηλώνει όμως ποικιλία όπως στην Καλιφόρνια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου