Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Υπάρχουν κρασιά που είναι "της μόδας";

Και βέβαια υπάρχουν. Νέες ποικιλίες και προελεύσεις γίνονται της μόδας - και φέτος, τρεις από αυτές θεωρούνται hot διεθνώς. Μια από αυτές μάλιστα είναι ελληνική!

Σαντορίνη, Ελλάδα

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, δε λένε; Πως, λοιπόν, θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας μια ελληνική περιοχή με σπάνια αμπέλια, τη στιγμή μάλιστα που οι ξένοι την εκθειάζουν τόσο ώστε να τη θεωρούν μέσα στις κορυφαίες και πιο trendy ποικιλίες αυτή την εποχή; Κι αυτό αποδεικνύει πως δυστυχώς ή ευτυχώς η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικά ατού, ώστε να συναγωνίζεται επάξια τους ανταγωνιστές της και να πλασάρεται στους κορυφαίους, παρ'όλο που η υποστήριξη και το marketing είναι σχεδόν μηδενικό. Φανταστείτε μόνο τι θα κάναμε αν είχαμε την στρατηγική προώθησης που ακολουθούν οι Γάλλοι. Να μην μακρηγορούμε όμως: Η Σαντορίνη είναι σταθερή αξία στα Ασύρτικα σταφύλια της, η ποικιλία των οποίων μαγεύει με τη φρεσκάδα και την οξύτητά τους. Κάθε γουλιά του μπορεί -σχεδόν- να σε ταξιδέψει στο πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου .

Περιοχή Γαλικία, Ισπανία

Βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της Ισπανίας και παράγει μία ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα εξαιρετικού κρασιού, από τα κόκκινα της Ribeira Sacra μέχρι τα γνωστά σε όλο τον κόσμο πλέον Albarinos. Πλέον η περιοχή θεωρείται μια από τις πιο παραγωγικές περιοχές στον πλανήτη στην κατηγορία της. Οι πεδιάδες και οι πλαγιές είναι γεμάτες από bodegas, όπως λέγονται τα αμπέλια με τα αντίστοιχα οινοποιεία. Η παράδοσή της ξεκινά από τα πολυάριθμα μοναστήρια και τους καλόγερους που ξεκίνησαν πριν αιώνες την παραγωγή κρασιού.
Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος: 2007 D. Ventura Vina Caneiro

Περιοχή Jura, Γαλλία
Η περιοχή βρίσκεται βόρεια της επαρχίας Arbois, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της επίσης διάσημης Βουργουνδίας. Είναι μικρή, αλλά παράγει εξαιρετικές ποικιλίες λευκών κρασιών που είναι γνωστές στους "μυημένους". Εγκλωβίζει μέσα του στοιχεία οίνου από τη Βουργουνδία και την Ελβετία. Επίσης, διαθέτει μια ισχυρή δόση από την ποικιλία Poulsard, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό, καθώς αναδεικνύει στοιχεία από τα κόκκινα κρασιά της περιοχής. 
Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος
: 2006 Domaine Tissot Arbois Poulsard Vieilles Vignes

Διαβάστε περισσότερα:  http://www.menslounge.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου