Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Μπύρα - Κρασί... 0- 1!


Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι γεγονός ότι η κατανάλωση μπύρας αυξάνεται στην χώρα μας, ενώ η κατανάλωση κρασιού μειώνεται. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει φυσικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τελικά, όμως, τι είναι ποιο ωφέλιμο για την υγεία μας να καταναλώνουμε;
  • Η μπύρα κατασκευάζεται από πρώτες ύλες όπως το κριθάρι, η μαγιά, τα δημητριακά και το νερό. Η κατανάλωσή της καθόλη τη διάρκεια του χρόνου είναι περισσότερο αυξημένη στις χώρες που κυρίως την παράγουν, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία, ενώ στις περισσότερες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, η κατανάλωσή της αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα θετικά οφέλη της μέτριας, πάντα, κατανάλωσης μπύρας στον οργανισμό οφείλονται στο ότι αυτή αποτελεί μια καλή πηγή διαλυτών ινών, λόγω της περιεκτικότητάς της σε κριθάρι. Οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τη καλή λειτουργία του γαστρεντερολογικού σωλήνα αλλά φαίνεται και να ωφελούν στη μείωση της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης. Εξάλλου, έρευνες δείχνουν ότι η μπύρα προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος. Επιπλέον, λόγω και πάλι της περιεκτικότητάς της σε κριθάρι, η μπύρα αποτελεί μια καλή πηγή βιταμινών, κυρίως των Β (όπως Β12, Β6), φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως και το φυλλικό οξύ, είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ όσον αφορά στα αντιοξειδωτικά έχουμε δει ήδη σε προηγούμενα άρθρα ότι έχουν προστατευτικό ρόλο σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.
  • Από την άλλη, και το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μπύρα περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το λευκό κρασί αλλά τα μισά από το κόκκινο, σε ίση πάντα ποσότητα αλκοόλ. Συνεπώς και το κρασί προστατεύει τον οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, αλλά και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Το κρασί περιέχει διάφορες ενώσεις οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερίνης και, ταυτόχρονα, ανεβάζουν εκείνα της «καλής» χοληστερίνης, ενώ φαίνεται και ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Εάν θέλαμε, τώρα, να αποφασίσουμε ποιο από τα δύο αλκοολούχα ποτά, το κρασί ή η μπύρα είναι πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, θα καταλήγαμε στο κρασί. Η κατανάλωση τόσο του κρασιού όσο και της μπύρας, αρκεί πάντα να είναι σε μέτρια ποσότητα, επιφέρει σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Όμως το κρασί, και ιδιαίτερα το κόκκινο, φαίνεται να προηγείται στη μεταξύ τους μονομαχία αφενός γιατί οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από την κατανάλωση ενός ποτηριού κρασιού είναι λιγότερες από ότι από την κατανάλωση μπύρας (συνεπώς είναι πιο εύκολο να παχύνουμε πίνοντας μπύρα) και αφετέρου γιατί τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το κρασί είναι ωφέλιμο για την υγεία μας συνεχώς και αυξάνονται, συνδέοντας την κατανάλωση του κρασιού με ολοένα και περισσότερα οφέλη, όπως τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

from: http://www.metropolitan-hospital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου