Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ροζέ, το παρεξηγημένο


Ο ΜΑΡΚ ΝΤΕΪΒΙΣ -από τους πρώτους σομελιέ που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα- είχε εκφράσει γλαφυρά την άποψή του για το ροζέ κρασί που το θεωρούσε κρασί μεν, συμβατικό δε. Ηταν ξεκάθαρο ότι για εκείνον το ροζέ ήταν κάτι σαν οινικός συμβιβασμός. Από μια άποψη είχε δίκιο αφού για πολλά χρόνια τα ροζέ κρασιά ήταν αδιάφορα, άγευστα και πολλές φορές οξειδωμένα, φτιαγμένα από σταφύλια δεύτερης διαλογής. Από τότε, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Σιγά σιγά, τα κρασιά αυτά τυγχάνουν της ιδιαίτερης φροντίδας των οινοπαραγωγών ενώ τα τελευταία χρόνια είδαμε στην αγορά ροζέ κρασιά μοντέρνα, φρουτώδη με ξεχωριστή προσωπικότητα. Τα αρώματα που θα συναντήσουμε συχνά σε ένα ποτήρι γεμάτο με ροζέ κρασί είναι εκείνα των φρούτων του δάσους, του κερασιού. Και μαζί τη χαρακτηριστική δροσιά και φρεσκάδα, την οξύτητα αλλά και την προσωπικότητα. Ο καλύτερος τρόπος να το πιούμε είναι κρύο, στους 8 - 10°C. Συνοδεύει λαδερά αλλά και ευωδιαστά κινέζικα πιάτα, σπαγγέτι και μεξικάνικα μπουρίτος. Ιδανικό με τηγανητά μπαρμπούνια και άσπρο κρέας στη σχάρα.
ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ
Το ροζέ κρασί προέρχεται από ανάμειξη λευκού και κόκκινου
Μέγα λάθος! Oχι απλώς δεν ισχύει αλλά είναι και απαγορευμένο από την οινική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Το μυστικό των ροζέ κρασιών είναι ότι φτιάχνονται μόνο από κόκκινα σταφύλια, μόνο που αντί τα στέμφυλα να κάνουν συντροφιά στον μούστο για πολλές μέρες, η συνύπαρξη τους διαρκεί μόλις λίγες ώρες.

from :  www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου