Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

3 ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΡΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ e-oinos




                                   ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ                                  
Ερυθρός | 2007 Τοπικός Οίνος Φλώρινας

Ποικιλιακή Σύνθεση: Syrah 60%, Merlot 20%, Ξινόμαυρο 20%.
Οινοποίηση: Αποβοστρύχωση, απουσία θλιπτηρίου, προζυμωτική κρυοεκχύλιση,
αλκοολική ζύμωση σε αυξητικά διαβαθμισμένες θερμοκρασίες, παραμονή του κρασιού
για αρκετούς μήνες στις οινολάσπες του με περιοδική ανάδευση.
Παλαίωση: Δεκατρείς μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια και κατ’ ελάχιστο δώδεκα μήνες σε φιάλες. Δε φιλτράρεται και δεν υφίσταται απολύτως καμία κατεργασία πριν την εμφιάλωση.
Αναλυτικά χαρακτηριστικά: Αλκοολικός τίτλος: 14,5 % vol., Ολική οξύτητα: 6,2 g/l.,Ανάγοντα σάκχαρα: 3,3 g/l. , pH: 3,53.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Λαμπερό, βαθύ ρουμπινί χρώμα με βιολετί
ανταύγειες. Έντονο και πολύπλοκο μπουκέτο, γήινο, με νότες κόκκινων φρούτων,
αποξηραμένου δαμάσκηνου και πιπεριού. Γεύση γενναιόδωρη, βελούδινη, στρογγυλή,
ισορροπημένη, μεστή, με νότες βανίλιας, ξύλου και μόκας. Στο τελείωμά του, ο ερυθρός
KTHMA ΑΛΦΑ χαρακτηρίζεται από τη γευστική ισορροπία και τις ώριμες τανίνες, τη
μακρά παραμονή των αρωμάτων του στα οποία κυριαρχεί οι νότες μπαχαρικών και
αποξηραμένων φρούτων του δάσους. Ένας εξαιρετικός οίνος παλαίωσης.
ΑΦΙΛΤΡΑΡΙΣΤΟ: Προτείνεται μετάγγιση πριν το σερβίρισμα


Οινοτρια Γη Syrah - Agiorgitiko
Ένα κρασί που πλησιάζει το απόλυτο.Syrah και Αγιωργίτικο από τον Αττικό αμπελώνα με εξαιρετικάχαμηλές αποδόσεις, δίνουν μετά από μακριά εκχύλιση αυτό το πολύσκούρο μαυροκόκκινο κρασί. Έντονο και συμπυκνωμένο, μετά από τρία χρόνια παλαίωσης, μοιρασμένα σε καινούρια δρύινα βαρέλια Allier και φιάλες, αλλά συνάμα φινετσάτο με αρώματα μαύρου κερασιού, δαμάσκηνου, βανίλιας, σύκου και σοκολάτας. Στο στόμα είναι πλούσιο, λιπαρό με ισορροπημένη οξύτητα και μεταξένιες τανίνες, ενώ η επίγευσητου πολύ μακριά διανθισμένη με νότες βανίλιας.


Πλαγίως Ερυθρός-ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ


Ποικιλιακή σύνθεση: Merlot 85%, Αγιωργίτικο 15%
Χαρακτηριστικά: Οίνος με έντονο ερυθρό χρώμα, που ωριμάζει 16 μήνες σε καινούρια δρύινα βαρέλια. Έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, κέδρου και ξηρών καρπών.
Η προσεκτική επιλογή των σταφυλιών που προέρχονται από τον αμπελώνα του κτήματος χαμηλής στρεμματικής απόδοσης και η παραμονή του σε δρύινα βαρέλια για 16 μήνες δίνουν ένα κρασί γεμάτο, στιβαρό, καλά δομημένο, με ευχάριστη λιπαρότητα, αρκετές τανίνες και μεγάλη επιδεκτικότητα παλαίωσης.
Θερμοκρασία σερβιρίσματος: 18 ℃.

from : e-oinos

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Λευκό κρασί για εραστές του...κόκκινου!


Το λευκό κρασί είναι σίγουρα «ριγμένο» σε σχέση με το κόκκινο. Σπάνια αντιμετωπίζεται με διθυράμβους, σπάνια αποκτά φανατικούς. Τρεις προτάσεις λευκών οίνων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το παραπάνω δεδομένο…
Το κόκκινο κρασί πάντα έκλεβε όλη τη δόξα από το «φτωχό» λευκό συγγενή του. Σπάνια έως ποτέ δε θα ακούσεις τους ανθρώπους να μιλούν για ευεργετικές επιδράσεις του λευκού κρασιού στην υγεία, ούτε πόσο αδημονούν να ανοίξουν ένα μπουκάλι sauvignon blanc. Το κόκκινο κρασί, τουλάχιστο στο χώρο του εμφιαλωμένου, είναι η συνηθέστερη επιλογή, δημιουργώντας ορδές φανατικών ακολούθων, που σπάνια βάζουν στο στόμα τους λευκό…
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, για όσους γνωρίζουν πραγματικά από οίνο, κάποιες από τις μεγαλύτερες γευστικές εκπλήξεις έχουν προέλθει από λευκά κρασιά. Αυτό δε σημαίνει ότι ακόμα και τα καλύτερα λευκά δεν έχουν τους «κόκκινους» ισάξιους ανταγωνιστές τους, αλλά γιατί να γίνεται αυτή η διάκριση;; Ας τα ευχαριστιόμαστε όλα, χωρίς τύψεις!
Η αλήθεια φυσικά είναι ότι είναι ευκολότερο να ερωτευτείς το κόκκινο κρασί, γιατί είναι πιο εύκολο να το «καταλάβεις». Το λευκό κρασί χρειάζεται λίγη παραπάνω έρευνα και λίγη παραπάνω υπομονή. Με άλλα λόγια, «ωριμάζει» μέσα σου με τον καιρό.
Ας δούμε λοιπόν –δειγματοληπτικά- τρία λευκά κρασιά που θα μπορούσαν να βάλουν σε σκέψεις τους φανατικούς του κόκκινου και να τους οδηγήσουν σε παρασπονδίες.
Ασύρτικο - Ελλάδα
Το Ασύρτικο είναι πιθανότατα η γνωστότερη και πιο αναγνωρίσιμη διεθνώς ποικιλία ελληνικού λευκού σταφυλιού. Ευδοκιμεί στη Σαντορίνη και τα καλύτερα δείγματα του λευκού ασύρτικου προδίδουν την εγγύτητά του στη θάλασσα. Ένας ανεπαίσθητος τόνος αλμυρότητας, ασβεστόλιθου, το άρωμα του κύματος είναι μέρος της γεύσης αυτών των σαγηνευτικών κρασιών.
Viognier - Πολιτεία της Washington, ΗΠΑ
Η «πατρίδα» του Viognier είναι το Βόρειο Rhone στη Γαλλία, αλλά οι οινοποιοί στην Κολούμπια και στην Κοιλάδα της Walla Walla της Πολιτείας της Washington (στα δυτικά των ΗΠΑ) αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιού και δίνουν εξαιρετικά δείγματα αυτού του ιδιαίτερα αρωματικού (με απολήξεις μελιού και ροδάκινου) κρασιού. Η πλούσια υφή των Viognier αφήνει συνήθως μια ελαιώδη αίσθηση στο στόμα, ωστόσο οι ποικιλίες της Washington είναι γενικά λιγότερο «βαριές» και πιο πικάντικες. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα στο συνδυασμό τους με φαγητά όπως παϊδάκια, ψητό κοτόπουλο και οστρακοειδή.
Rebula - Σλοβενία
Η Rebula, που στην Ιταλία αποκαλείται ribolla, είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες ποικιλίες σταφυλιού της ευρύτερης περιοχής της Goriška Brda, στη βορειότερη πρώην γιουγκοσλαβική χώρα. Τα «παράγωγα» της rebula αφήνουν πλούσια αίσθηση στον ουρανίσκο, φέρνοντας αρώματα λευκών λουλουδιών και κεριού μέλισσας, καθώς και ώριμες γεύσεις εσπεριδοειδών, αμυγδάλου και φουντουκιού. Το χρώμα τους είναι μια βαθιά απόχρωση του χρυσού.


from; http://www.clickatlife.gr

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Οι γνωστές-άγνωστες λέξεις που περιγράφουν το κρασί

Είστε αρχάριοι σε θέματα κρασιού? Σας αρέσει να το γεύεστε αλλά δυσκολεύεστε να  περιγράψετε την εμπειρία, αφού λέξεις όπως οι τανίνες, η οξύτητα, το σώμα και η ωρίμανση σας είναι άγνωστες. Δείτε τι σημαίνουν 10 πολύ συνηθισμένες λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ένα κρασί και κάντε ένα ακόμη βήμα στην κατανόηση του θαυμαστού κόσμου του.

Άρωμα: Η ευχάριστη μυρωδιά που αναδίδει το κρασί και την οποία διαπιστώνουμε αρχικά με τη μύτη και στη συνέχεια με το στόμα μέσω της έμμεσης όσφρησης. Το άρωμα ενός κρασιού εξαρτάται από την καταγωγή του και την ποικιλιακή του σύνθεση (πρωτογενή αρώματα), τον τρόπο με τον οποίο οινοποιήθηκε (δευτερογενή αρώματα) και από το εάν έχει παλαιωθεί (τριτογενή αρώματα ή μπουκέτο)

Βελούδινο: Το βελούδο σε ένα κρασί προέρχεται από το αλκοόλ ή/και τη γλυκερόλη. Ο βελούδινος οίνος είναι φινετσάτος και αφήνει στο στόμα μια αίσθηση που μπορούμε να συγκρίνουμε με την αφή του βελούδου, Είναι σαρκώδες με μπουκέτο απαλών αρωμάτων

Γεμάτο: Ένα κρασί θεωρείται γεμάτο όταν τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι έντονα. Είναι όμορφα δομημένο, με σώμα , πλούσιο χρώμα και συμπύκνωση ουσιών

Επίγευση: Το σύνολο των εντυπώσεων που αποκομίζει αυτός που δοκιμάζει το κρασί μετά την κατάποση του. Εμπεριέχει την έντονη αρωματική διάρκεια αλλά και τις αισθήσεις αφής που αφήνει το κρασί στο στόμα (γλύκα, στυφάδα, κλπ). Ένα κρασί έχει όμορφη επίγευση όταν αφήνει στο στόμα ευχάριστες εντυπώσεις, οι όποιες ανάλογα με το πόσο διαρκούν μας επιτρέπουν να μιλήσουμε για μεγάλη (μακρά) ή μικρή (σύντομη)επίγευση. Με λίγα λόγια εάν μετά την κατάποση συνεχίζουμε να έχουμε την εντύπωση για αρκετά δευτερόλεπτα ότι το κρασί βρίσκεται ακόμη στο στόμα, τότε πρόκειται για κρασί με μακρά επίγευση

Ξηρό: Ξηρό θεωρείται το κρασί που στη γεύση δεν παρουσιάζει ίχνος γλυκύτητας

Οξύτητα: Η οξύτητα οφείλεται στην ύπαρξη οξέων στο κρασί, τα οποία προέρχονται από το σταφύλι. Η οξύτητα είναι μια από τις τέσσερεις βασικές γεύσεις του κρασιού. Τα  όξινα κρασιά είναι ζωντανά, δροσιστικά, νευρικά, άγουρα. Καταλαβαίνουμε την ένταση και τη δράση της οξύτητας από το ανεπαίσθητο τσίμπημα στα πλαγιά της γλώσσας και στους σιελογόνους αδένες. Αντίθετα τα κρασιά  εκείνα που υστερούν σε οξύτητα είναι επίπεδα, ουδέτερα, μονοδιάστατα

Παλαίωση: Στη γλώσσα του κρασιού δεν υπονοεί το φθαρμένο. Αντίθετα τις περισσότερες φορές η παλαίωση ενός κρασιού, για περιορισμένο χρονικό διάστημα το τελειοποιεί, ελαττώνοντας την οξύτητα του, στρογγυλεύοντας τις τανίνες του, εκλεπτύνοντας το άρωμα του. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται και εκλέπτυνση και χωρίζεται σε δύο φάσεις: την ωρίμανση και τη φυσική παλαίωση

Σώμα: Ένα κρασί με πλούσιο σώμα, είναι παχύ, πυκνό, δυνατό, καλοφτιαγμένο και συνήθως ενδείκνυται για παλαίωση. Όταν λέμε ότι ένα κρασί δεν έχει σώμα, εννοούμε πως είναι γευστικά ελαφρύ, πολλές φορές σε σημείο που να θυμίζει νερό, γι το λόγο αυτό το χαρακτηρίζουμε υδαρές

Τανίνες: Οι τανίνες είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των κόκκινων κρασιών. Πρόκειται για πολυφαινόλες που προέρχονται από τα τσαμπιά, τους φλοιούς και τα κουκούτσια των σταφυλιών. Δίχως να είναι πολύ ευχάριστες στη γεύση (πικρή, στυφή γεύση παρόμοια με εκείνη ενός δυνατού τσαγιού που επίσης περιέχει τανίνη) παίζουν καθοριστικό ρόλο σαν φυσικό συντηρητικό του κρασιού και όταν είναι καλής ποιότητας, γεμίζουν το στόμα δίνοντας στο κρασί σώμα και προσωπικότητα

Ωρίμανση: Ξεκινά τη στιγμή που ο μούστος γίνεται κρασί και σταματά με την εμφιάλωση. Η ωρίμανση περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες και την παραμονή του οίνου σε βαρέλια σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνικές, όπου σκοπός δεν είναι η οξείδωση του κρασιού αλλά ο εμπλουτισμός του με τανίνες που θα το βοηθήσουν να βελτιωθεί ακόμη περισσότερα κατά τη διάρκεια παλαίωσης