Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Λευκό κρασί για εραστές του...κόκκινου!


Το λευκό κρασί είναι σίγουρα «ριγμένο» σε σχέση με το κόκκινο. Σπάνια αντιμετωπίζεται με διθυράμβους, σπάνια αποκτά φανατικούς. Τρεις προτάσεις λευκών οίνων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν το παραπάνω δεδομένο…
Το κόκκινο κρασί πάντα έκλεβε όλη τη δόξα από το «φτωχό» λευκό συγγενή του. Σπάνια έως ποτέ δε θα ακούσεις τους ανθρώπους να μιλούν για ευεργετικές επιδράσεις του λευκού κρασιού στην υγεία, ούτε πόσο αδημονούν να ανοίξουν ένα μπουκάλι sauvignon blanc. Το κόκκινο κρασί, τουλάχιστο στο χώρο του εμφιαλωμένου, είναι η συνηθέστερη επιλογή, δημιουργώντας ορδές φανατικών ακολούθων, που σπάνια βάζουν στο στόμα τους λευκό…
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι, για όσους γνωρίζουν πραγματικά από οίνο, κάποιες από τις μεγαλύτερες γευστικές εκπλήξεις έχουν προέλθει από λευκά κρασιά. Αυτό δε σημαίνει ότι ακόμα και τα καλύτερα λευκά δεν έχουν τους «κόκκινους» ισάξιους ανταγωνιστές τους, αλλά γιατί να γίνεται αυτή η διάκριση;; Ας τα ευχαριστιόμαστε όλα, χωρίς τύψεις!
Η αλήθεια φυσικά είναι ότι είναι ευκολότερο να ερωτευτείς το κόκκινο κρασί, γιατί είναι πιο εύκολο να το «καταλάβεις». Το λευκό κρασί χρειάζεται λίγη παραπάνω έρευνα και λίγη παραπάνω υπομονή. Με άλλα λόγια, «ωριμάζει» μέσα σου με τον καιρό.
Ας δούμε λοιπόν –δειγματοληπτικά- τρία λευκά κρασιά που θα μπορούσαν να βάλουν σε σκέψεις τους φανατικούς του κόκκινου και να τους οδηγήσουν σε παρασπονδίες.
Ασύρτικο - Ελλάδα
Το Ασύρτικο είναι πιθανότατα η γνωστότερη και πιο αναγνωρίσιμη διεθνώς ποικιλία ελληνικού λευκού σταφυλιού. Ευδοκιμεί στη Σαντορίνη και τα καλύτερα δείγματα του λευκού ασύρτικου προδίδουν την εγγύτητά του στη θάλασσα. Ένας ανεπαίσθητος τόνος αλμυρότητας, ασβεστόλιθου, το άρωμα του κύματος είναι μέρος της γεύσης αυτών των σαγηνευτικών κρασιών.
Viognier - Πολιτεία της Washington, ΗΠΑ
Η «πατρίδα» του Viognier είναι το Βόρειο Rhone στη Γαλλία, αλλά οι οινοποιοί στην Κολούμπια και στην Κοιλάδα της Walla Walla της Πολιτείας της Washington (στα δυτικά των ΗΠΑ) αγκάλιασαν τη συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιού και δίνουν εξαιρετικά δείγματα αυτού του ιδιαίτερα αρωματικού (με απολήξεις μελιού και ροδάκινου) κρασιού. Η πλούσια υφή των Viognier αφήνει συνήθως μια ελαιώδη αίσθηση στο στόμα, ωστόσο οι ποικιλίες της Washington είναι γενικά λιγότερο «βαριές» και πιο πικάντικες. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα στο συνδυασμό τους με φαγητά όπως παϊδάκια, ψητό κοτόπουλο και οστρακοειδή.
Rebula - Σλοβενία
Η Rebula, που στην Ιταλία αποκαλείται ribolla, είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες ποικιλίες σταφυλιού της ευρύτερης περιοχής της Goriška Brda, στη βορειότερη πρώην γιουγκοσλαβική χώρα. Τα «παράγωγα» της rebula αφήνουν πλούσια αίσθηση στον ουρανίσκο, φέρνοντας αρώματα λευκών λουλουδιών και κεριού μέλισσας, καθώς και ώριμες γεύσεις εσπεριδοειδών, αμυγδάλου και φουντουκιού. Το χρώμα τους είναι μια βαθιά απόχρωση του χρυσού.


from; http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου