Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

O Aφανής Ήρωας


Δεν έχει τη φήμη και το κύρος του Chardonnay ή του Sauvignon Blanc. Είναι ένα πολύ πιο «άσημο» σταφύλι, που ουδέποτε υπήρξε της μόδας. Αφανές και ατραγούδιστο μας χαρίζει, εντούτοις, μερικά από τα κορυφαία λευκά κρασιά της οικουμένης. Εξαιρετικά απλό στη φάση της νιότης του,

Semillon
μεταβάλλεται σε πολυεπίπεδο και εντυπωσιακό οίνο μετά από μερικών ετών ωρίμαση στη φιάλη. Όπως και οι ποικιλίες Riesling και Chenin Blanc, το Sémillon έχει τη σπάνια δυνατότητα να παράγει τόσο ξηρά όσο και γλυκά κρασιά.

Δύο είναι οι αδιαμφισβήτητοι πόλοι ποιότητας για την ποικιλία. Ο πρώτος βρίσκεται στην περιοχή Sauternes, στο Bordeaux της Γαλλίας, και ο δεύτερος στην Αυστραλία. Στο Sauternes η κυριαρχία της ποικιλίας είναι εμφανής, καθώς συμμετέχει στην παραγωγή των περίφημων γλυκών κρασιών της περιοχής σ’ ένα ποσοστό που αγγίζει το 80 τοις εκατό, ενώ το υπόλοιπο χαρμάνι συμπληρώνεται κυρίως από την ποικιλία Sauvignon Blanc και δευτερευόντως από το Muscadelle. Τα κρασιά Sauternes οινοποιούνται από σταφύλια που προσβάλλει ο Βοτρίτης, η επέμβαση του οποίου συμπυκνώνει τα τσαμπιά σε σάκχαρο αλλά και σε οξέα. Το αποτέλεσμα μιλάει στο ποτήρι: Έντονη γλυκύτητα, λιπαρότητα και πληθωρικότητα, πολύπλοκο μπουκέτο και μεγάλη αρωματική διάρκεια. Τα κορυφαία Sauternes μπορούν να συνεχίσουν την εξέλιξή τους στη φιάλη για δεκαετίες, αποκτώντας με την πάροδο του χρόνου ένα απίστευτο αρωματικό βάθος και μια απρόσμενα λιπαρή και πλούσια γεύση.

Αν η Γαλλία υπερέχει στο πεδίο των γλυκών Sémillon, η Αυστραλία υπερτερεί στο πεδίο των ξηρών. Τρία στιλ κρασιών της ποικιλίας συναντάμε στη χώρα της μακρινής Ωκεανίας. Κορυφαίο όλων αυτό που οινοποιείται στη Hunter Valley από όχι πολύ ώριμα σταφύλια, που δίδουν κρασιά με 10 έως 11,5 συνήθως αλκοολικούς βαθμούς. Τα κρασιά της Hunter Valley σπανίως ωριμάζουν σε καινούργια δρυ, ενώ στις πλείστες των περιπτώσεων δεν υπόκεινται σε μηλογαλακτική ζύμωση. Όταν είναι νεαρά, εμφανίζουν πολλές φορές έναν μάλλον αδιάφορο χαρακτήρα, αφού διαθέτουν ωχρότατο χρώμα, απλό και σχετικά ουδέτερο άρωμα και όξινη γεύση. Δέκα χρόνια μετά, αποκαλύπτουν έναν άλλο εαυτό, που εκπλήττει όποιον κάνει τη σύγκριση με τον προ δεκαετίας χαρακτήρα των οίνων αυτών. Η αρχική απλότητα και ουδετερότητα μετατρέπονται σε πολυπλοκότητα (κερί, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, μέλι κτλ.) και λιπαρότητα, που σπάνια απαντάμε σε λευκά κρασιά αυτού του αλκοολικού τιτλού και αυτού του οινοποιητικού στιλ.

Στη νότιο Αυστραλία (South Australia), και συγκεκριμένα στην περιοχή Barossa Valley, τα Sémillon που παράγονται είναι σαφώς πιο πλούσια σε αλκοόλη (13+%), αλλά και πιο γεμάτα γευστικά, αφού συνήθως η ζύμωση και η ωρίμασή τους συντελείται σε δρύινο βαρέλι. Τα κρασιά της Barossa προσεγγίζονται γευστικά, νωρίτερα από τα ομοποικιλιακά της Hunter Valley, ενώ οι δυνατότητες παλαίωσης που διαθέτουν είναι σαφώς μειωμένες.

Στη δυτική Αυστραλία (Western Australia) τα Sémillon που παράγονται ζυμώνονται, όπως και στο Barossa Valley, σε δρύινα κρασοβάρελα, με τη διαφορά ότι πολλά από τα κρασιά αυτά θυμίζουν αρωματικά περισσότερο την ποικιλία Sauvignon Blanc παρά το Sémillon. Στη δυτική Αυστραλία, εκτός από τα κρασιά που οινοποιούνται αποκλειστικά από Sémillon, παράγονται αρκετά λευκά με συμμετοχή της ποικιλίας Sauvignon Blanc, τα οποία θυμίζουν κάπως το στιλ των Graves.

Βεβαίως, οι Αυστραλοί δεν αναμειγνύουν το Sémillon μόνο με το Sauvignon Blanc, αλλά και με το Chardonnay. Οι λόγοι στην περίπτωση αυτή είναι περισσότερο εμπορικοί παρά ποιοτικοί, καθώς η ανάμειξη των δύο (Sémillon-Chardonnay) δεν είναι το ίδιο επιτυχημένη ως προς το αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα, σε σχέση με το διαχρονικό πάντρεμα του Sémillon με το Sauvignon Blanc, που αλληλοσυμπληρώνει και αλληλοαναδεικνύει τις δύο ποικιλίες.

Εκτός από τη Γαλλία και την Αυστραλία, η ποικιλία καλλιεργείται και σε πολλές άλλες αμπελουργικές ζώνες του πλανήτη. Σημαντικά δείγματα γραφής έχουν δώσει η Ν. Ζηλανδία, η Ν. Αφρική, η Χιλή, η Καλιφόρνια, ακόμη και ο Καναδάς.

Όσο για το τι σας προτείνω να δοκιμάσετε, θα δυσκολευτούμε, αφού τα αποκλειστικώς οινοποιημένα από Sémillon κρασιά που κυκλοφορούν στο νησί είναι μάλλον ανύπαρκτα. Πιο εύκολα μπορείτε να βρείτε την ποικιλία σε αναμείξεις με το Sauvignon Blanc ή το Chardonnay, παρά μόνη της σε κάποιο μπουκάλι. Η τυποποίηση των πάντων βλέπετε...

Το Sémillon εν τάχει

Αλκοόλη: μέτρια προς ψηλή.
Οξύτητα: μέτρια.
Αρώματα: απλό και ουδέτερο όταν είναι νεαρό. Στα δροσερά κλίματα τα αρώματα θυμίζουν συνήθως γρασίδι, σπαράγγια, πράσινο μήλο, χόρτα και λεμόνι. Στα ξηροθερμικά κλίματα κυριαρχούν πιο ώριμα αρώματα (μήλο, γκρέιπφρουτ, εξωτικά φρούτα, κερί).
Μπουκέτο παλαίωσης: τα πλείστα παλαιώνουν: κερί, μέλι, καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, σταφίδες, μαρμελάδα.
Είδη:
  • Φρέσκα ξηρά λευκά κρασιά, ελαφριά, χωρίς δρυ.
  • Ξηρά κρασιά με ζύμωση στο βαρέλι, γεμάτα, πλούσια.
  • Γλυκά κρασιά από Βοτρίτη με ωρίμαση στο βαρέλι.
from: http://www.cypruswinepages.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου