Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Έκοψαν το κρασί στις ταβέρνες, πίνουν στο σπίτι


Οι παρέες συναντιούνται πλέον στα σπίτια και όχι στις ταβέρνες. Αυτό δείχνει η κατανάλωση εμφιαλωμένου ελληνικού κρασιού, που μειώθηκε στις ταβέρνες αλλά ανθίσταται στα σουπερμάρκετ. Χαμόγελα προκαλούν πάντως οι εξαγωγές, που συνεχίζουν, έστω και με μικρά ποσοστά, την αυξητική τους πορεία.
Αυτό ανακοίνωσαν χθες μέλη του Δ.Σ. της Ενωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας, «Οίνοι Βόρειας Ελλάδας», με αφορμή την εκδήλωση «ΒορΟινά» που διοργανώνουν εδώ και 8 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Φέτος η εκδήλωση θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίου, στην προβλήτα 1 του λιμανιού της πόλης.
Τα στοιχεία έδωσαν ο πρόεδρος της Ενωσης «Οίνοι Β. Ελλάδας» Γιάννης Βογιατζής, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσάνταλης και ο οινοπαραγωγός Βαγγέλης Γεροβασιλείου.
Οπως είπαν, η οικονομική κρίση και οι αλλεπάλληλες μειώσεις στο εισόδημα των καταναλωτών, που επιφέρουν μείωση στην κατανάλωση αγαθών, έχουν αντίκτυπο και στο χώρο των οινοπαραγωγών, με αποτέλεσμα αρκετά οινοποιεία να αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο του λουκέτου.
Αντίθετα, άνθηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές, που στο πρώτο εξάμηνο του 2011 παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ αύξηση 20% σημειώθηκε στον όγκο των εμφιαλωμένων κρασιών που εξήχθησαν το ίδιο διάστημα. Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην περσινή, που κυμάνθηκε στο 4,8% σε σχέση με το 2009. Μεγάλες αγορές είναι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και νέες αγορές η Κίνα, η Ρωσία, αλλά τελευταία και η Βραζιλία. Στην ευρωπαϊκή αγορά, σταθερά πρώτη σε εισαγωγές ελληνικού κρασιού παραμένει η Γερμανία και ακολουθούν το Βέλγιο και η Αυστρία. Στις 17 και 18 Οκτωβρίου θα γίνει παρουσίαση των κρασιών του Αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας στο Μόναχο και στο Βισμπάντεν της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου