Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Domaine Gerovassiliou

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους
Domaine Gerovassiliou is the brainchild of Vangelis Gerovassiliou. In 1981, he started reviving the family vineyard that spreads over 2,5 hectares at Papamola region in Epanomi, 25km approx. to the south-east of the city of Thessaloniki. In this unique ecosystem, he planted mainly Greek, but also foreign grape varieties. The first vinification took place in 1986 at the modern winery that was built in the vineyard. All Domaine wines are produced from grapes cultivated in the private vineyard now stretching over 56 hectares.
Vangelis Gerovassiliou was born in Epanomi. He descends from an agricultural family. After completing his studies in the School of Agriculture at the Aristotle University of Thessaloniki, he was specialised in Oenology, Viticulture, Wine Degustation and Technology of Oenological Equipment at the University of Bordeaux. During his studies, he worked together with the eminent Bordeaux University Professor, Emile Peynaud
From 1976 to the beginnings of 1999, he worked as an oenologist at Domaine Porto Carras, where some of the most renowned wines in Greece were produced. It was there that he first got involved in vinification, that he revived and rescued from oblivion the long forgotten Greek varietal of Malagousia, an attempt made feasible due to his personal efforts and valuable help from the top viticulturalist, Vassilis Logothetis.
In 1981, urged by his love, knowledge and experience in vine-growing and good wine, Vangelis Gerovassiliou started renovating the family vineyard and created the Domaine Gerovassiliou.
A few years ago, together with the oenologist, Vassilis Tsaktsarlis, he created the Estate Biblia Chora, in Kokkinochori of Kavala region. The 35 hectares private vineyard stretches over the slopes of Mount Pangaio and surrounds the modern winery, where the famous Domaine wines are produced.
His last venture is Escapades Wines. Not long ago, Vangelis Gerovassiliou, Vassilis Tsaktsarlis and wine marketer, Takis Soldatos, created a small winery, Escapade Winery, at Stellenbosch in South Africa.
Vangelis Gerovassiliou and his wife, Sonia Tziola -who is actively involved in Domaine Gerovassiliou- have imparted their love for wine and vine-growing both to their children and the Domaine's employees.
http://www.gerovassiliou.gr/en/domaine/history

Το Κτήμα Γεροβασιλείου

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους
Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Το 1981 ξεκινά την αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, 25 περίπου χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα φυτεύει κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα. Όλα τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου παράγονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα των 560, σήμερα,στρεμμάτων.
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου γεννήθηκε στην Επανομή από γεωργική και αμπελουργική οικογένεια. Μετά τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν συνεργάτης του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bordeaux Emile Peynaud και συμμετείχε στην ομάδα του που δοκίμαζε τα κρασιά των φημισμένων Châteaux της Γαλλίας.
Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999 κατείχε τη θέση του οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου παρήχθησαν μερικά αξέχαστα κρασιά. Εκεί πρωτοοινοποίησε, αναβίωσε και διέσωσε από την αφάνεια την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία της Μαλαγουζιάς, με τις προσωπικές του προσπάθειες και τη βοήθεια του καθηγητή της Αμπελουργίας Βασίλη Λογοθέτη.
Με αγάπη, γνώση και εμπειρία για το αμπέλι και το καλό κρασί ξεκίνησε το 1981 να αναβιώνει στον τόπο του την αμπελουργία δημιουργώντας το Κτήμα Γεροβασιλείου.
Το 1998 δημιούργησε με τον οινολόγο Βασίλη Τσακτσαρλή στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το Κτήμα Βιβλία Χώρα. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας 350 στρεμμάτων εκτείνεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους και περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος.
Τελευταίο εγχείρημά του είναι τα κρασιά Escapades. Πριν λίγα χρόνια, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και ο εισαγωγέας κρασιού Τάκης Σολδάτος δημιούργησαν ένα μικρό οινοποιείο, το Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής.
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και η σύζυγός του Σόνια Τζιώλα -βασικό στέλεχος του Κτήματος Γεροβασιλείου- έχουν μεταδώσει την αγάπη τους για το κρασί και το αμπέλι στα παιδιά τους και σε όλους τους συνεργάτες του Κτήματος.
http://www.gerovassiliou.gr/κτήμα/ιστορία

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

WINE CRYSTALS


Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους        Sediments occasionally occur in bottled wine, and wine crystals are a type of sediment.  The crystals are potassium tartrate (cream of tartar) which is found naturally in wine, and it will precipitate under certain conditions, such as prolonged storage at cold temperatures.  The processing required to guarantee that these crystals will never form is generally considered to diminish the quality of the wine.
        Wine crystals come in various shapes and sizes.  Sometimes they resemble tiny grapenuts.  Sometimes they resemble diamonds or tiny pieces of amber or ruby glass.  Unlike glass, they will dissolve in warm or hot water.
        Some wines may contain crystals when you buy them.   Others may develop crystals after being stored in an unheated room during cold weather or simply refrigerated for a few days.  The ideal serving temperature for wine is 50º - 70º F depending on the wine.  From season to season, the proper serving temperature will be achieved by different methods.  However, a wine should rarely need more than one hour in the refrigerator or 20 minutes in an ice bucket.   
        If crystals are present in the wine, you might prefer to decant the bottle before serving. 
***
DECANTING A WINE
        Decanting is recommended for wines with sediment.  Often an older wine will throw particulate matter such as pigments or tartrate crystals.  A younger wine may have tartrate crystals.  First agitate the bottle to loosen any sediment that is clinging to the side.  Then allow the bottle to rest upright until the sediment has settled to the bottom.  The time depends on the type of sediment, with tartrate crystals settling rather rapidly (half an hour) and pigments requiring much longer (several days).  You may want to allow two weeks to be on the safe side.  If you wait longer, you will not hurt the wine.
        Remove the capsule and cork carefully without tilting the bottle.  Use a cloth to wipe off the rim of the bottle.  Find a bright light or window.  Position a carafe or a row of glasses so that they are handy.  Hold the bottle at eye level against the light so that you are looking through the wine.  Lift the carafe or a glass to the neck of the bottle.  Tilt the bottle slowly and begin pouring the wine slowly and continuously.   Do not stop pouring until you see the sediment reach the neck of the bottle, because the sediment will be agitated as soon as you move the bottle toward its upright position.