Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το Κτήμα Γεροβασιλείου

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθους
Το Κτήμα Γεροβασιλείου είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Το 1981 ξεκινά την αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, 25 περίπου χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Σε ένα ιδανικό οικοσύστημα φυτεύει κυρίως ελληνικές αλλά και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Το 1986 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση στο σύγχρονο οινοποιείο που χτίσθηκε μέσα στο χώρο του αμπελώνα. Όλα τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου παράγονται από τον ενιαίο ιδιόκτητο αμπελώνα των 560, σήμερα,στρεμμάτων.
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου γεννήθηκε στην Επανομή από γεωργική και αμπελουργική οικογένεια. Μετά τις σπουδές του στη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν συνεργάτης του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Bordeaux Emile Peynaud και συμμετείχε στην ομάδα του που δοκίμαζε τα κρασιά των φημισμένων Châteaux της Γαλλίας.
Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999 κατείχε τη θέση του οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου παρήχθησαν μερικά αξέχαστα κρασιά. Εκεί πρωτοοινοποίησε, αναβίωσε και διέσωσε από την αφάνεια την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία της Μαλαγουζιάς, με τις προσωπικές του προσπάθειες και τη βοήθεια του καθηγητή της Αμπελουργίας Βασίλη Λογοθέτη.
Με αγάπη, γνώση και εμπειρία για το αμπέλι και το καλό κρασί ξεκίνησε το 1981 να αναβιώνει στον τόπο του την αμπελουργία δημιουργώντας το Κτήμα Γεροβασιλείου.
Το 1998 δημιούργησε με τον οινολόγο Βασίλη Τσακτσαρλή στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, το Κτήμα Βιβλία Χώρα. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας 350 στρεμμάτων εκτείνεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους και περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος.
Τελευταίο εγχείρημά του είναι τα κρασιά Escapades. Πριν λίγα χρόνια, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Βασίλης Τσακτσαρλής και ο εισαγωγέας κρασιού Τάκης Σολδάτος δημιούργησαν ένα μικρό οινοποιείο, το Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής.
Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και η σύζυγός του Σόνια Τζιώλα -βασικό στέλεχος του Κτήματος Γεροβασιλείου- έχουν μεταδώσει την αγάπη τους για το κρασί και το αμπέλι στα παιδιά τους και σε όλους τους συνεργάτες του Κτήματος.
http://www.gerovassiliou.gr/κτήμα/ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου