Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ιταλικά κρασιά


Η Ιταλία βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση του καταλόγου των χωρών - παραγωγών κρασιού (μετά από τη Γαλλία), όπως και των χωρών-καταναλωτών. Το κρασί σ'αυτή τη χώρα αποτελεί παράδοση. Κατέχει κύρια θέση στην πολιτιστική της παράδοση, ενώ το αμπέλι συναντάται σχεδόν σε όλη την ιταλική ύπαιθρο. Οι αμπελώνες απλώνονται κυρίως σε τέσσερα μεγάλα γεωγραφικά διαμερίσματα:

Στις Βορειοδυτικές περιοχές (Piemonte, Lombardia, Liguria, Valle d'Aosta) Τα πιο γνωστά κρασιά παράγονται στο Piemonte, την όμορφη περιοχή με τους χαμηλούς λόφους. Είναι το Barolo και το Barbaresco, των οποίων η ονομασία είναι ελεγχόμενη και εγγυημένη (DOCG: Denominazione di Origine Controllata e Garantita). To Barolo είναι ερυθρό κρασί ρωμαλέο, πλούσιο και γενναιόδωρο που προέρχεται από την ποικιλία Nebbiolo και φτάνει στο απόγειο των οργανοληπτικών του χαρακτηριστικών σ δέκα έως δεκαπέντε χρόνια. Το Barbaresco, επίσης ερυθρό από την ίδια ποικιλία οιναμπέλου είναι πιο μαλακό και καταναλώνεται πιο νέο. Άλλο ονομαστό κρασί είναι το Asti Spumante, ένα αφρώδες, λευκό κρασί με μοναδικό αρωματικό χαρακτήρα, δώρο της λευκής ποικιλίας Muscat.

Στις Βορειοανατολικές Περιοχές (Trentino, Alto Adige, Veneto, Friuli, Veneza Giulia) Τα κρασιά αυτών των περιοχών παρουσιάζουν ένα… πιο μοντέρνο στυλ! Στους λόγους που περιτριγυρίζουν τη Βερόνα από αυτόχθονες και γαλλικές ποικιλίες οιναμπέλου, παράγονται τα κρασιά Valpolicella και Soave, καθώς και το Bardolino, ερυθρό κρασί που πίνεται φρέσκο. Στις Κεντρικές Περιοχές (Toscana, Umbria, Lazio) Το κέντρο της αμπελοοινικής Ιταλίας είναι η Τοσκάνη, περιοχή παραγωγής ονομαστών ερυθρών κρασιών από την ποικιλία Sangiovese. Εδώ παράγονται τα τρία από τα έξι ιταλικά κρασιά D.O.C.G. Τα Chianti, Brunello di Montalcino, Vino nobile di Montepulciano, ερυθρά κρασιά παλαίωσης, γνωστά στην παγκόσμια αγορά κρασιού. Στις Νότιες Περιοχές (Campania, Basilicata, Calambria, Sicilia, Sardegna) Σ'αυτές τις περιοχές παράγονται μεγάλες ποσότητες, κυρίως επιτραπέζιων κρασιών. Μερικά γνωστά είναι: το falerno, με βαθύ κόκκινο χρώμα και πλούσιο σώμα και το Lacrima Christi, λευκό γλυκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου