Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Το κρασί και τα δίδυμα πάνε μαζί

Προβολή εικόνας πλήρους μεγέθουςΕίκοσι τρεις διδυμότεκνοι οινοπαραγωγοί από όλη τη χώρα δημιούργησαν σύλλογο και κάθε χρόνο συγκεντρώνονται και το γιορτάζουν
 
Και εγένοντο... δίδυμοι. Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συμπυκνωθεί όλη η ιδιαίτερη δραστηριότητα 23 οινοπαραγωγών από όλη τη χώρα, οι οποίοι έχουν τα εξής κοινά: φτιάχνουν κρασί και έχουν δίδυμα! Το σπάνιο αυτό γεγονός που συνδέει γνωστούς και λιγότερο γνωστούς οινοπαραγωγούς αποκαλύφθηκε τυχαία πριν από μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους σε διάφορες εκδηλώσεις.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια ο οινοπαραγωγός από τα Γιαννιτσά κ. Θωμάς Λίγας συνειδητοποίησε ότι οι οινοπαραγωγοί που είχαν τεκνοποιήσει δίδυμα ήταν τελικά πολλοί. Ετσι, σκέφτηκε να ξεκινήσει τη δημιουργία ενός συλλόγου με διδυμότεκνους οινοποιούς από όλη τη χώρα προκειμένου να αναδείξουν αυτό το σπάνιο συνεκτικό χαρακτηριστικό τους, να χαίρονται με τα παιδιά τους, αλλά και να απολαμβάνουν τις εκλεκτές ποικιλίες των κρασιών τους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το 2002 να ιδρυθεί ο Σύλλογος Διδυμότεκνων Οινοποιών Ελλάδος με το ευφάνταστο αρκτικόλεξο... ΣΔΟΕ. Από τότε καθιερώθηκε να συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, τον μήνα του εορτασμού των γενεθλίων του ζωδίου του Διδύμου, τον Ιούνιο, στο οινοποιείο κάποιου μέλους του συλλόγου, διαφορετικό κάθε φορά.
Ο πρόεδρος και ιδρυτής του συλλόγου Θωμάς Λίγας εξηγεί: «Από τις συναντήσεις και τους διαγωνισμούς των οινοποιών στους οποίους παρευρισκόμουν, παρατήρησα ότι δεν είμαι ο μόνος που έχω αποκτήσει “δίδυμες χαρές”. Ετσι μου ήρθε η ιδέα να ιδρύσουμε έναν σύλλογο για να αναδείξουμε αυτή τη σύμπτωση και να το διασκεδάζουμε κιόλας. Μάλιστα ο σύλλογος, όχι τυχαία, ιδρύθηκε το 2002, που είναι και συμβολικό έτος για τη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω του παιχνιδιού των αριθμών» διηγείται ο κ. Λίγας. «Στην αρχή μαζευτήκαμε μόλις έξι άτομα, και τώρα έχουμε φτάσει αισίως τα 23. Στην πορεία δηλαδή εντάχθηκαν και οινοπαραγωγοί που είχαν ήδη δίδυμα και έμαθαν για τον σύλλογο, αλλά και οινοπαραγωγοί οι οποίοι τα απέκτησαν αργότερα».
Στον σύλλογο αυτόν συμμετέχουν μεταξύ άλλων γνωστοί οινοποιοί, όπως οι κκ. Γιώργος Σκούρας, Χρήστος Αϊδαρίνης, Θωμάς Λίγας, Αλέξανδρος Μεγαπάνος, Γιώργος Βασιλείου , Δόρης Καρανάτσιος, Θάνος Ντούγκος, Βασίλης Κανελλακόπουλος , Νίκος Χαρλάφτης,Κώστας Λαζαρίδης. Εκλεκτό και προβεβλημένο μέλος της παρέας των δίδυμων οινοπαραγωγών δεν είναι άλλο από τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο. Γνωστός λάτρης του κρασιού και οινοπαραγωγός ο ίδιος με κτήμα στα Μεσόγεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι επίσης πατέρας διδύμων που έχει αποκτήσει με τη σύζυγό του, κυρία Χριστοφοράκη, και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει από τον σύλλογο αυτόν. Ο κ. Χρήστος Αϊδαρίνης είναι επίσης μέλος του ΣΔΟΕ. Οπως δηλώνει «ασχολήθηκα με το οινοποιείο κληρονομικά από τον πατέρα μου.Το αγαπάω αυτό που κάνω. Η περιοχή στη Γουμένισσα έχει μεγάλη παράδοση στο κρασί, καθώς ανέκαθεν ήταν και ένα από τα κύρια πράγματα που εμπορευόταν. Το κρασί γενικά στην Ελλάδα είναι μοναδικό και γενικά πάρα πολύ καλό» σημειώνει.
Ο κ. Θωμάς Ντούγκος, που διατηρεί οινοποιείο στον Ασπρόπυργο, μπορεί να μην ήταν διδυμότεκνος όταν ιδρύθηκε ο σύλλογος, έγινε όμως στην πορεία: «Γνώριζα τον Θωμά Λίγα από παλαιότερα και όταν απέκτησα δίδυμα εντάχθηκα αμέσως στον σύλλογο. Δεν είναι κάτι που το προσπάθησα βέβαια» λέει γελώντας για την τύχη που του χάρισε δύο παιδιά με μια γέννα. «Οταν μαζευόμαστε πάντως το διασκεδάζουμε με την ψυχή μας. Και το κρασί μας είναι πολύ καλής ποιότητας, καθώς ούτως ή άλλως η ελληνική οινοποιεία έχει κάνει άλματα τα τελευταία 15 χρόνια και μιλάμε για κρασί που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από τα πολύ καλά άλλων χωρών» σημειώνει ο κ. Ντούγκος. «Δυστυχώς όμως η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τον κλάδο μας,καθώς σε περιόδους περικοπών, πρώτα το καλό κρασί θα κόψει, το οποίο θεωρεί ανάγκη πολυτελείας».
Κανείς πάντως δεν έχει διευκρινίσει αν το κρασί τελικά ωφελεί στην απόκτηση... διδύμων. «Επιστημονικά δεν αποδεικνύεται τίποτε» επισημαίνει ο κ. Ντούγκος. «Για εμάς πάντως είναι ευτυχία ούτως ή άλλως. Και τα δίδυμα και η παραγωγή του δικού μας κρασιού» καταλήγει.
Και ομώνυμο κρασί
Οι διδυμότεκνοι οινοπαραγωγοί αποφάσισαν μάλιστα αυτή τη δίδυμη ευτυχία τους να τη μετουσιώσουν και σε- τι άλλο;κρασί. Κάθε χρόνο λοιπόν ο κάθε οινοπαραγωγός στέλνει στο οινοποιείο του Θωμά Λίγα στα Γιαννιτσά δύο βαρέλια από το καλύτερο κρασί της σοδειάς και της παραγωγής. Εκεί αναμειγνύονται και συνθέτουν το κρασί με την επωνυμία «Δίδυμος», το οποίο μάλιστα στο πίσω μέρος του μπουκαλιού του φέρει και... πιστοποιητικό γεννήσεως! «Είναι μια εξαιρετικά ποιοτική δημιουργία, καθώς πρόκειται για τα καλύτερα χαρμάνια. Εχει μέσα του πάρα πολλές ποικιλίες. Για εμένα και το κρασί, όπως και τα παιδιά, είναι γέννημα ψυχής. Πρέπει να το αγαπάςγια να ασχοληθείς με αυτό, να έχεις μεράκι. Εχω σπουδάσει οινολογία και έφτιαξα το οινοποιείο επειδή το αγαπάω αυτό το επάγγελμα» υπογραμμίζει ο κ. Λίγας, ο οποίος μάλιστα έχει και ο ίδιος δίδυμο αδελφό!
TO BHMA, Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου