Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΚΡΑΣΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ


Η Σαντορίνη έχει μια μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία, τουλάχιστον 3500 χρόνια. Το μοναδικό της κλίμα σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους έχουν κάνει τις ποικιλίες που οινοποιούνται να δίνουν κρασιά με ξεχωριστή προσωπικότητα.
Η Σαντορίνη διαθέτει έναν από τους πιο παλιούς αμπελώνες σε όλο το κόσμο που προέρχεται από τα προιστορικά χρόνια. Οι βασικές ποικιλίες σταφυλίων που καλλιεργούνται στη Σαντορίνη και δίνουν όλη τη μεγάλη ποικιλία των κρασιών της είναι το Ασύρτικο (που δίνει το 80% της παραγωγής της Σαντορίνης), το Αθήρι και το Αηδάνι από τα λευκά και η Μαντηλαριά, το Μαυροτράγανο και το Βουδόματο από τα κόκκινα. Τα κρασιά της Σαντορίνης χαρακτηρίζονται από έντονα αρώματα και γεύσεις και υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς.
Στη Σαντορίνη οινοποιούνται διάφοροι τύποι κρασιών όμως διαθέτει 3 κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας.
Το Ασύρτικο είναι το κρασί που έχει πάρει το όνομα της ποικιλίας που έχει μεγαλουργήσει στο ηφαιστειακό κλίμα και έδαφος της Σαντορίνης. Γευτήτε όλες τις γεύσεις και τα αρώματα της Σαντορίνης σε ένα κρασί.
Το Νυχτέρι είναι ένα κρασί παλαίωσης που έχει ονομαστεί έτσι καθώς η παράδοση αναφέρει ότι όλες οι εργασίες για την οινοποίηση του γινόταν τις νύχτες.
Το Βινσάντο (Vino di Santorini) το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης που είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της και την έχει κάνει γνωστή σε όλο το κόσμο. Η οινοποίηση του γίνεται από λιασμένα σταφύλια στον καλοκαιρινό ήλιο της Σαντορίνης.
Το κρασί της Σαντορίνης με σημαντικό παρελθόν και παρόν έχει μπεί με τα 10 οινοποιία που διαθέτει το νησί, με τους καλύτερους οιωνούς στον 21ο αιώνα.


πηγη:www.santoriniinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου