Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Επισκέψιμα οινοποιεία


Όλα τα οινοποιεία μπορούν ατύπως να δέχονται επισκέπτες και πολλά το κάνουν.
Άλλο, όμως, η άτυπη και άλλο η επίσημη επισκεψιμότητα.

Η απόφαση 385951/31-12-2000 του τότε Υπουργείου Γεωργίας περί "Καθορισμού συ-μπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού ΕΚ-1493/99, που αναφέρονται στη διαφήμηση των αμπελοοινικών προϊόντων" καθορίζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες ένα οινοποιείο μπορεί να χαρακτηριστεί επισκέψιμο.

Οι προϋποθέσεις είναι οι ακόλουθες:

Α. ΠινακίδεςΠρέπει να υπάρχουν πινακίδες τοποθετημένες σε κατάλληλες θέσεις που ενημερώνουν τους επισκέπτες για:
1. Τo ωράριο επίσκεψης στο οινοποιείο.
2. Το κόστος γευστικής δοκιμής, εάν υπάρχει.
3. Τον τιμοκατάλογο του οίνου, των άλλων αμπελοοινικών προϊόντων και των συναφών
    υπηρεσιών.
4. Κάθε άλλη αναγκαία υπόδειξη ή ενημέρωση.

Β. Χώροι
Πρέπει να υπάρχουν επαρκείς και ασφαλείς χώροι για:
1. Πρόσβαση στο οινοποιείο.
2. Υποδοχή, διαμονή και υγιεινή των επισκεπτών.
3. Γευσιγνωσίας, για την άνετη γευστική δοκιμή.
4. Τοποθέτησης, παρουσίασης και πώλησης του οίνου και των προϊόντων που παράγονται
    με πρώτη ύλη τα αμπελοοινικά παραδοσιακά προϊόντα, εφόσον γι' αυτά έχουν ληφθεί οι
    αναγκαίες άδειες που ενδεχομένως απαιτούνται.

Γ. Δραστηριότητες
Τα επισκέψιμα αυτά οινοποιεία, για τη διαφήμιση και προώθηση των προϊόντων τους μπορούν να:
1. Συνεργάζονται με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς προκειμένου
    να αναδείξουν, προβάλλουν και αξιοποιήσουν την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά γύρω
    από το αμπέλι και τον οίνο.
2. Συνεργάζονται με ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς τουρισμού, αγροτουρισμού και
    πραγματοποιούν εθνικές και διεθνείς συναντήσεις, συνέδρια και σεμινάρια σχετικά με το
    αντικείμενό τους, με στόχο την προβολή των ελληνικών οίνων στο εσωτερικό και
    εξωτερικό.
3. Οργανώνουν εκδηλώσεις γευσιγνωσίας οίνου συνεργαζόμενα με ξενοδοχειακές
    επιχειρήσεις, επιλεγμένα εστιατόρια, εταιρίες catering και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις.
4. Υποδέχονται σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα και οποιονδήποτε επιθυμεί να τα
    επισκεφθεί συμβάλλοντας με σεμινάρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες στην
    αύξηση ενδιαφέροντος του κοινού και των επαγγελματιών για το αμπέλι και τον οίνο.
5. Οργανώνουν κοινωνικές εκδηλώσεις μέσω των οποίων προωθείται και προάγεται η εν
    γένει εμπορική και πολιτιστική ταυτότητα των παραγόμενων οίνων τους.
6. Πωλούν αξεσουάρ, βιβλία και αντικείμενα σχετικά με τον οίνο και το οινοποιείο.
7. Πωλούν ειδικούς οίνους και συσκευασίες δώρου.
8. Εκθέτουν παραδοσιακά αντικείμενα αμπελουργίας και οινοποιίας.

Δ. Αδειοδότηση
1. Η επισκεψιμότητα στα αναφερόμενα οινοποιεία είναι δυνατή εφόσον αυτά είναι εφοδια-
    σμένα με τις απαραίτητες εγκρίσεις και άδειες που αφορούν την ασφάλεια των εγκατα-
    στάσεων και χώρων καθώς και χώρων υγιεινής κατά την παραμονή των επισκεπτών.
2. Παραλλήλως, η προβολή και διαφήμιση των οίνων και των λοιπών οινικών προϊόντων
    πρέπει να γίνεται με θεμιτά μέσα, που σκοπό έχουν να καθοδηγούν ορθά τους επισκέπτες
    - καταναλωτές και να τους προστατεύουν από ανακρίβειες, οι οποίες μπορούν να
    δημιουργήσουν σύγχυση ή να τους παραπλανήσουν.
3. Τα οινοποιεία που πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω και καθίστα-
    νται επισκέψιμα, υποχρεούνται να γνωστοποιούν το γεγονός αυτό στο Υπουργείο
    Γεωργίας και στην αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι υπεύθυνοι του
    οινοποιείου υποχρεούνται να δέχονται τα εντεταλμένα όργανα του Υπ. Γεωργίας και της
    Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για έλεγχο.

ΠΗΓΗ:Οινικές εξερευνήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου