Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΒΗΡΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ



Μέχρι πριν από μία δεκαετία το Porto και το Sherry ήταν τα μόνα γνωστά κρασιά της Ιβηρική Χερσονήσου. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Για ποικίλους λόγους και άλλα ισπανικά καθώς και πορτογαλικά κρασιά άρχισαν να γίνονται γνωστά και να παίρνουν σημαντική θέση στις αγορές του εξωτερικού.

Οι πιο γνωστές οινοπαραγωγές περιοχές της Ισπανίας είναι η Rioja και η Jerez.

H Rioja βρίσκεται στη βόρειο Ισπανία και παράγει λευκά και ερυθρά κρασιά ποιότητας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται κυρίως είναι οι ερυθρές: Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo και οι λευκές Viura και Malvasia.

Το κύριο χαρακτηριστικό των ερυθρών κρασιών από τη Riojaείναι το έντονο άρωμα βανίλιας, αποτέλεσμα της παραμονής τους σε μικρά δρύινα βαρέλια.

Η Jerezβρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία της Ισπανίας. Η ονομασία της στη γαλλική γλώσσα είναι Xèrés και στην αραβική Sherry. Ένα συνθετικό του τριπλού αυτού τοπωνυμίου χρησιμοποιείται ως Ονομασία Προέλευσης των κρασιών που παράγονται στην περιοχή. Των ξηρών έως και αρκετά γλυκών κρασιών με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλη που παράγονται από τις ποικιλίες Palomino, PedroXiménez και Moscarel.

Στην Πορτογαλία οι πιο γνωστές Ονομασίες Προέλευσης είναι οι: Porto και Madera, για γλυκά «ενισχυμένα» κρασιά και η Dao για ξηρά κρασιά.

Στη βόρεια Πορτογαλία βρίσκουμε τη ζώνη παραγωγής των κρασιών Vihnoverde. Είναι κρασιά «πράσινα», δηλαδή φρέσκα, νεαρά, με μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Λίγο πιο νότια, οι αμπελώνες του Dao παράγουν ένα ερυθρό, ελαφρύ κρασί.

Από τους αμπελώνες της κοιλάδας του Douro παράγονται όλοι οι τύποι κρασιών Porto. Είναι τα κρασιά τα οποία έχουν «ενισχυθεί» με την προσθήκη αλκοόλης, οπότε είναι λιγότερο ή περισσότερο γλυκά. Στη συνέχεια παλιώνουν σε βαρέλια, σε κάβες του λιμανιού του Porto.

Στη Μαδέρα, το νησί του Ατλαντικού Ωκεανού που υπάγεται διοικητικά στην Πορτογαλία, παράγονται κρασιά που κυκλοφορούν με αυτήν την Ονομασία Προέλευσης. Εμφανίζουν ιδιαίτερο χαρακτήρα οξείδωσης που θυμίζει αρωματικά και γευστικά τον αντίστοιχο των brandies.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου