Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Kάμψη για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις


Η αδυναμία των οινοποιητικών επιχειρήσεων να συμπιέσουν το κόστος τους, σε συνδυασμό με τη μείωση των πωλήσεων τους, που το 2009 κάμφθηκαν κατά 3,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, οδήγησε σε δραστική μείωση των μεικτών τους κερδών και σε σοβαρή επιδείνωση των λειτουργικών τους αποτελεσμάτων.
Αυτό επισημαίνεται, από αντιπροσωπευτικό δείγμα 52 εταιρειών, που εξετάσθηκαν στην κλαδική μελέτη της ICAP για το κλάδο της οινοποιίας την τελευταία δεκαετία (δεν συμπεριλαμβάνεται ο προηγούμενος χρόνος).
Διαχρονικά, η εξέλιξη της εγχώριας παραγωγής κρασιού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν ακολουθεί σταθερή πορεία. Την πενταετία 2000-2005 η παραγωγή κινήθηκε γενικά ανοδικά, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 7,3%. Αντιθέτως, την επόμενη πενταετία 2005-2009 η παραγωγή κινήθηκε πτωτικά, με εξαίρεση την οινική περίοδο 2008/09, οπότε και αυξήθηκε. Παράλληλα, τα αποθέματα κρασιών, ύστερα από μια τριετία συνεχούς υποχώρησης, εμφάνισαν την περίοδο 2009-10 μεγάλη αύξηση.
Η παραγωγή
Η παραγωγή είναι κατακερματισμένη μεταξύ πλήθους οινοποιητικών μονάδων. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για μικρομεσαίες παραγωγικές μονάδες, που ασχολούνται αποκλειστικά με την οινοποίηση.
Οι μεγάλες οινοβιομηχανίες -αν και ολιγάριθμές- καλύπτουν σημαντικό μέρος της παραγωγής, διαθέτοντας στην πλειονότητά τους σύγχρονες εγκαταστάσεις και ποικιλία προϊόντων. Επιπλέον, σημαντική είναι η παρουσία στον κλάδο των Ενώσεων αμπελουργικών συνεταιρισμών. Οι εισαγωγές οίνου κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου είναι περιορισμένος ο αριθμός των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Το γεγονός ότι το κρασί είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με τη διατροφή και την κουλτούρα των Ελλήνων, έχει ως αποτέλεσμα το επίπεδο της κατανάλωσης να μην επηρεάζεται δραστικά από τις μεταβολές του διαθέσιμου εισοδήματος του καταναλωτή.
Μια μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος προκαλεί μεν υποκατάσταση του κρασιού με άλλα χαμηλότερης τιμής προϊόντα, όπως η μπίρα, αλλά κυρίως έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση σε κρασιά χαμηλότερης κατηγορίας τιμών ή κατανάλωση μη εμφιαλωμένου (χύμα) κρασιού.
Κατά κατηγορία οίνου, την πλειοψηφία κατέχουν τα επιτραπέζια κρασιά (με μερίδιο 8% - 91% την τριετία 2006-09), ενώ με βάση το χρώμα τα λευκά κρασιά υπερτερούν, με μερίδιο 67% για το 2009. Αναφορικά με τις εισαγωγές, ο βαθμός εισαγωγικής διείσδυσης κυμάνθηκε κατά μέσον όρο περί το 4,5% την τελευταία πενταετία. Από την άλλη πλευρά, ο μέσος βαθμός εξαγωγικής επίδοσης διαμορφώθηκε σε περίπου 7,7% το ίδιο διάστημα.

from: http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου