Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Κόκκινο ή λευκό κρασί;

 

Ένα ποτήρι κρασί είναι ιδανικό για να συνοδέψει τα γεύµατά µας και τις λοιπές κοινωνικές µας συναναστροφές, και όχι µόνο. Ποιο είναι προτιµότερο όµως για την υγεία µας; Το λευκό ή το κόκκινο;
Κόκκινο
Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες και ρεσβερατρόλη), που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισµού µας από την επίθεση των ελεύθερων ριζών.
Λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει ανεβάζει τα επίπεδα της HDL (καλής) χοληστερόλης, ενώ την ίδια στιγµή µειώνει τις τιµές της LDL (κακής), µε αποτέλεσµα να ελαττώνεται ο κίνδυνος δηµιουργίας αθηρωµατικής πλάκας. Έτσι προστατεύει την υγεία της καρδιάς.
Χάρη στη ρεσβερατρόλη που περιέχει µπορεί να προσφέρει προστασία και στους νευρώνες του εγκεφάλου βελτιώνοντας τη µνήµη και τη γνωστική µας αντίληψη. Επίσης σε επιδηµιολογικές έρευνες βρέθηκε ότι η µέτρια κατανάλωσή του συσχετίζεται µε χαµηλότερο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιµερ.
Λευκό
Έρευνα του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανόν να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς, αν και το κόκκινο κρασί έχει 12 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το λευκό, τα αντιοξειδωτικά του τελευταίου απορροφώνται πιο γρήγορα από τον οργανισµό.
Πρόσφατη µελέτη του Πανεπιστηµίου του Κονέκτικατ υποστήριξε ότι το λευκό κρασί έχει εξίσου ευεργετική επίδραση στην καρδιά µε το κόκκινο, παρότι παρασκευάζεται από το χυµό του σταφυλιού και όχι και από τη φλούδα του (που περιέχει τη ρεσβερατρόλη) όπως το κόκκινο. Η µελέτη ωστόσο κατέληξε ότι ο χυµός µπορεί να επιφέρει αποτελέσµατα ανάλογα µε της φλούδας.
Σύµφωνα µε έρευνες, ένα ποτήρι λευκό κρασί πριν από το φαγητό µειώνει την όρεξη, καθώς δηµιουργεί αίσθηση πληρότητας στο στοµάχι. Αντίθετα στο κόκκινο κρασί η αίσθηση αυτή είναι παροδική.
Η θρεπτική αξία και των δύο ανά ποτήρι είναι:
• Θερµίδες: 79 • Υδατάνθρακες: 3,3 γρ. • Πρωτεΐνη: 0,2 γρ. • Λιπαρά: 0 γρ. • Αιθυλική αλκοόλη: 9,6 γρ.

ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΠΩΛΗ, M.SC., ΚΛΙΝΙΚΗΣ ∆ΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥ - ∆ΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥ, ΕΠΙΣΤΗMΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙ∆ΑΣ ΕUROMEDICA ΚΟΣMΗΤΙΚΗ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΕΠΙΣΤΗMΟΝΙΚΗΣ ∆ΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ∆ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ» ΝΕΜΕΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ∆ΗMΗΤΡΗ ΓΡΗΓΟΡAΚΗ, M.SC., ΚΛΙΝΙΚΟY ΔΙΑΙΤΟΛOΓΟΥ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛOΓΟΥ, ΕΠΙΣΤΗMΟΝΙΚΟY Δ/ΝΤH ΚEΝΤΡΟΥ ∆ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚHΣ ΥΠΟΣΤHΡΙΞΗΣ & ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟY ΕΛEΓΧΟΥ «ΑΠIΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ∆ΙΑΤΡΟΦΗΣ»

http://olagiatingunaika.blogspot.com/2010/10/blog-post_6268.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου