Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Και το κρασί πληρώνει την οικονομική κρίση

Έντυπη Έκδοση

Και το κρασί πληρώνει την οικονομική κρίση

Η κρίση που μαστίζει τις δυτικές οικονομίες γίνεται αισθητή και στην ευρωπαϊκή αγορά κρασιού: κατανάλωση και εξαγωγές παρουσιάζουν πτώση παρά την κάποια μείωση της παραγωγής εξαιτίας τόσο του καιρού όσο και της κοινοτικής «πολιτικής» για την επιδότηση παραγωγών που ξεριζώνουν αμπέλια.
Ο κοσμάκης πνίγει τον καημό του αν όχι με λιγότερο, πάντως με φθηνότερο κρασί. Ακόμη και στην κορυφή της εισοδηματικής πυραμίδας, όπως ιδιαίτερα διαπιστώνεται στη Βρετανία, αν η ζήτηση ακριβών κρασιών δεν υποχωρεί ή αυξάνει κιόλας, την ίδια ώρα με πρωτοφανή φειδώ αφήνεται να ρέει ο καμπανίτης! Αλλά εκεί που η πτώση της ζήτησης σε συνδυασμό με την άστοχη αύξηση των τιμών την πιο ακατάλληλη ώρα κατέληξαν σε τραγωδία είναι στην Ισπανία: η χώρα με τη μεγαλύτερη αφιερωμένη στην αμπελουργία έκταση πνίγεται σήμερα σε μια λίμνη 3,4 δισεκατομμυρίων λίτρων απούλητου κρασιού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα «El Pais».
Ολέθρια τακτική
Οπως εξηγεί ισπανός οινοπαραγωγός, τέλη του 2008 που ενώ είχε ξεσπάσει η διεθνής κρίση ισχυροποιήθηκε το ευρώ και οι Ιταλοί έριχναν τις τιμές τους, οι συμπατριώτες του τις ανέβαζαν και η τακτική αυτή αποδείχτηκε ολέθρια.
Αλλά να η γενικότερη εικόνα, όπως προβάλλει από τα πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν και την ετήσια έκθεση ειδικευμένης υπηρεσίας του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, την Global Agricultural Information Network (GAIN) Report:
*Η Ευρώπη των «27» είναι πάντα η μεγαλύτερη παραγωγός, εξαγωγέας και συνάμα εισαγωγέας κρασιών περιοχή του κόσμου. Αντιπροσωπεύει το μισό σχεδόν της συνολικής στην υφήλιο έκτασης όπου καλλιεργούνται σταφύλια και περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας οινοπαραγωγής.
*Στην Κοινότητα, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής οινοπαραγωγής. Η δε Γαλλία μία και μόνη χρονιά, το 2008, έχασε την πρώτη στον κόσμο θέση στην παραγωγή και στις εξαγωγές κρασιού, παραχωρώντας τα σκήπτρα στην Ισπανία. Οσο για το παράδοξο, η τελευταία να διαθέτει τη μεγαλύτερη στον κόσμο έκταση για αμπελοκαλλιέργεια, αλλά να κατέχει την τρίτη θέση ως οινοπαραγωγός χώρα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μειονεκτεί ως προς την ποιότητα του εδάφους.
*Στην Ε.Ε. η παραγωγή κρασιού προβλέπεται να είναι όχι πάνω από 1% μικρότερη από την προηγούμενη χρονιά, το 2009-2010, φτάνοντας σε 164,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Ομως η κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό την περίοδο 2010-2011. Κι αυτό κυρίως εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
*Το 2009 οι σε τρίτες χώρες εξαγωγές της Ε.Ε. εκτός της Γηραίας Ηπείρου μειώθηκαν 8% σε όγκο και 17% σε εισπράξεις. Οι από τρίτες χώρες εισαγωγές των «27» από τρίτες χώρες αυξήθηκαν 4% σε όγκο αλλά μειώθηκαν 11% σε αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου