Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010


Το κράσι στο τραπέζι
Από την αρχαιότητα οι Έλληνες αγάπησαν το κρασί, συνόδευαν με αυτό τα συμπόσια τους και το πρόσφεραν σαν πολύτιμο αγαθό στους θεούς με σπονδές και θυσίες.
Μπορεί μερικοί να μην ξέρετε πως έμαθαν οι άνθρωποι να καλλιεργούν το αμπέλι και να παρασκευάζουν από τα σταφύλια αυτό το μαγικό ποτό, γιαυτό θα σας πω μια ιστορία για να μάθετε όσοι δεν ξέρετε.
Ο Διόνυσος όπως ξέρουμε, ήταν ο θεός του κρασιού και του γλεντιού. Άφηνε συχνά τον Όλυμπο και του άρεσε να γυρίζει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας να γλεντάει...
Μιά φορά έφτασε στην Αττική και ζήτησε φιλοξενία από ένα άγνωστο χωρικό τον Ικάριο, που ζούσε σε μιά περιοχή κοντά στην Πεντέλη, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο Διόνυσος
Ο Ικάριος χωρίς να ξέρει οτι ο ξένος ήταν θεός, τον καλοδέχτηκε και του έστρωσε τραπέζι με όσα καλά είχε στο σπίτι του.
Καθώς έτρωγαν, ο ξένος έβγαλε ένα ασκί που είχε πάντα μαζί του, έριξε ένα κοκκινοπό υγρό στις κούπες και έδωσε στον Ικάριο να πιεί.
Ο Ικάριος το δοκίμασε και παραξενεύτηκε γιατί μέχρι τότε το κρασί ήταν άγνωστο στους ανθρώπους, μόνο οι θεοί το γνώριζαν. Ρώτησε λοιπόν με θαυμασμό το φιλοξενούμενο του:
-Πού το βρήκες αυτό το υπέροχο νερό, ξένε;
-Σου αρέσει Ικάριε; του είπε εκείνος χαμογελώντας.
-Μα το Δία, δεν έχω δοκιμάσει τέτοιο υπέροχο νερό στη ζωή μου. Από ποιά πηγή το πήρες;
-Δεν είναι νερό Ικάριε, του απάντησε, είναι ο χυμός ενός φρούτου.
Ο Διόνυσος ευχαριστημένος από τη φιλοξενία του Ικάριου, του χάρισε μια κληματόβεργα και τον συμβούλεψε πως να το καλλιεργεί και πως να φτιάχνει το κρασί απ'τον καρπό του.
Από τότε το κρασί διαδόθηκε στους ανθρώπους και έγινε το αγαπημένο ποτό των Ελλήνων.
(Απόσπασμα από την ''ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ'' τόμος Δ' εκδόσεις ΣΤΡΑΤΙΚΗ).
Μας συνοδεύει στις χαρές, στα γλέντια και σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Αλλά δεν αρκει μόνο αυτό.
Τα τελευταία χρόνια έχω διαπιστώσει οτι το κρασί το έχουμε παραμελήσει από το καθημερινό μας τραπέζι. Αντικαταστάθηκε από ξενόφερτα ποτά και αναψυκτικά τύπου cola, μπίρα, ακόμα και ουίσκι βλέπω να πίνουν τρώγοντας το φαϊ τους.
Φροντίστε λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα βγαίνει στο τραπέζι να είναι το κρασί, άσπρο παγωμένο το καλοκαίρι και κόκκινο σε θερμοκρασία δωματίου το χειμώνα.
  • Συνηθίστε να πίνετε 1-2 ποτηράκια στο φαϊ σας κι αν έχετε καλό μεζέ ας πιείτε 3-4 αν δεν έχετε πρόβλημα υγείας.
  • Κάνει καλό στη χώνεψη, στο αίμα, στην καρδιά, διαλύει τις τοξίνες και τη χοληστερίνη από το κυκλοφοριακό, ξεφράζει και χαλαρώνει τις αρτηρίες.



Προέλευση: http://www.greekmasa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου