Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

«Ανακαλύπτω το κρασί»



Bιβλία για το κρασί κυκλοφορούν πολλά, ελληνικά και ξένα. Πώς, λοιπόν, κρίνουμε καλό ένα από αυτά αν δεν είμαστε ειδικοί του κρασιού; Το μόνο κριτήριο είναι η χρηστικότητα. Και στη χρηστικότητα, το βιβλίο «Ανακαλύπτω το κρασί» του Κύπριου Γιάννου Κωνσταντίνου (εκδόσεις Μεταίχμιο) παίρνει άριστα.
Χωρίζεται σε κατηγορίες, είναι σαφέστατο, απλά γραμμένο, δεν περιέχει κουραστικές ειδικές ορολογίες, είναι ο οδηγός ενός ανθρώπου που αγαπάει το κρασί και θέλει να μάθει τα βασικά, χωρίς να κουραστεί και να ιδρώσει: τις ποικιλίες οιναμπέλου και τα είδη οινοποίησης, την τέχνη και τα μυστικά της γευστικής δοκιμής, τη δημιουργία μιας οικιακής κάβας, το σωστό σερβίρισμα και το αρμονικό πάντρεμα του κρασιού με το φαγητό.
Γράφει ο Γιάννος Κωνσταντίνου - και συμφωνούμε απόλυτα: «Εχω από καιρό κατασταλάξει. Με δύο - τρία είδη κρασοπότηρων μπορούμε να απολαύσουμε οποιοδήποτε κρασί. Δεν χρειαζόμαστε παρά ένα ποτήρι για τα κόκκινα, ένα για τα λευκά, τα ροζέ και τα γλυκά και ένα για τις σαμπάνιες και τα υπόλοιπα αφρώδη. Αρκεί να κάνουμε τη σωστή επιλογή». Οχι υπερβολές, λοιπόν, γιατί μετά δεν έχεις και πού να τα βάλεις τόσα ποτήρια... Το βιβλίο του προσφέρει βασικές γνώσεις και απλές δεξιότητες που θα μεταβάλουν την κατανάλωση κρασιού σε ένα προκλητικό παιχνίδι αισθήσεων».
ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, «Ανακαλύπτω το κρασί», εκδόσεις Μεταίχμιο

from: http://portal.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου