Tι κάνεις όλα αυτά τα κρασιά που δοκιμάζεις; Τα χύνεις ή τα φυλάς και πώς;» ρωτούν συχνά με εύλογη απορία φίλοι και γνωστοί, ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση γύρω από το πώς... πρέπει να φερόμαστε στο κρασί που μένει σ' ένα ήδη ανοιγμένο μπουκάλι.
Φυσικά και δεν χύνουμε τα κρασιά που περίσσεψαν. Υπάρχουν τρόποι να τα διατηρήσουμε σε αρκετά καλή κατάσταση για μερικές μέρες και να τα απολαύσουμε σε κάποιο από τα επόμενα γεύματά μας.
Κλείστε, λοιπόν, το μπουκάλι με τον φελλό του και βάλτε το στο ψυγείο όρθιο. Σε αντίθεση με τις σφραγισμένες φιάλες κρασιού, που τις αποθηκεύουμε σε πλάγια θέση για να μην ξεραίνεται ο φελλός, οι ανοιγμένες πρέπει να μένουν όρθιες, εξασφαλίζοντας ότι μια όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνειά του θα έρχεται σε επαφή με τον αέρα - ο οποίος, όπως έχουμε πει τόσες φορές, είναι ο μεγάλος εχθρός! Για τον ίδιο λόγο, προσπαθήστε να έχετε σε ένα ντουλάπι μερικά καθαρά μπουκάλια των 250, 300 ή 500 ml - αν γίνεται, με βιδωτό καπάκι. Εκεί θα μεταγγίσετε το υπόλοιπο της φιάλης. Η καλύτερη λύση είναι βέβαια οι μικρές οικιακές αντλίες από καουτσούκ, με τα ειδικά πώματα που αφαιρούν τον αέρα από μια μισογεμάτη φιάλη. Θα τις βρείτε σε καταστήματα ειδικευμένα σε οινικά αξεσουάρ και σε κάβες. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 15 ευρώ και μπορείτε να προμηθευτείτε όσα ειδικά πώματα θέλετε.
Ετσι, θα μπορείτε να αφαιρείτε τη μεγαλύτερη ποσότητα αέρα από τη φιάλη και θα δώσετε περισσότερες ευκαιρίες «επιβίωσης» στο υπόλοιπο κρασί. Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορείτε ακόμα και έτσι να κρατήσετε μια φιάλη για μήνες. Τέλος, πρέπει να θυμάστε ότι τα κόκκινα κρασιά αντέχουν περισσότερο από τα λευκά και ότι, τελικά, καλύτερος ο τρόπος για να μη χαλάσει το κρασί μιας ανοιχτής φιάλης είναι να... καταναλωθεί όλο!
from: www.kathimerini.gr από Mερόπη Παπαδοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου