Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

10 Magnum που αξίζει να δοκιμάσετε

Είναι κάποιες φορές που το μέγεθος μετράει και, εν προκειμένω, ο όρος Magnum έχει να κάνει ακριβώς με αυτό. Αν και έχει ταυτιστεί με το συγκεκριμένο όπλο, χρησιμοποιείται ως ορολογία και στην οινική γλώσσα, όπου υποδηλώνει τη φιάλη του 1,5 λίτρου. Προέρχεται δε από τη λατινική λέξη magnus, που σημαίνει μεγάλος. Ομως, στον κόσμο του κρασιού η πληθωρικότητα είναι μια αγαπημένη έννοια και οι «ευτραφείς» φιάλες δεν σταματούν εδώ. Μεγαλύτερη, αλλά και πιο δυσεύρετη από το Μagnum είναι η Jeroboam, φιάλη των 3 λίτρων -η οποία αντιστοιχεί σε 4 απλές φιάλες-, η Mathussala των 6 λίτρων -αντίστοιχη σε ποσότητα 8 φιαλών- ενώ ακολουθούν οι... βαρέων βαρών Rehoboam των 4,5 λίτρων (6 φιάλες), Salmanazar των 9 λίτρων (12 φιάλες), Balthazar των 12 λίτρων (16 φιάλες) και το γιγαντιαίο Nebuchadnezzar των 15 λίτρων (20 φιάλες)!
Τα βαρύγδουπα βιβλικά ονόματά τους «καθρεπτίζουν» συχνά και το περιεχόμενό τους, καθώς πολλοί οινοποιοί επιλέγουν να φυλάξουν μέσα σε αυτές το κρασί από τα καλύτερα βαρέλια τους, την αφρόκρεμα δηλαδή της σοδειάς τους. Ως συλλεκτικά, αφού βγαίνουν σε περιορισμένη ποσότητα και ενίοτε οι φιάλες είναι αριθμημένες, αποτελούν ένα εξαιρετικό, σπάνιο δώρο για τους λάτρεις του κρασιού που θα το εκτιμήσουν δεόντως.
Αν και δεν έχει ακριβώς τεκμηριωθεί με επιστημονικές μελέτες, αλλά ύστερα από συγκριτικές δοκιμές, έχει αποδειχθεί πως στο εσωτερικό μιας φιάλης Μagnum, κι ακόμα περισσότερο στις μεγαλύτερες φιάλες, το κρασί ωριμάζει καλύτερα. Συγκεκριμένα υφίσταται παλαίωση πιο αργή και ισορροπημένη, αφού το μέγεθος της φιάλης επιτρέπει στα κρασιά καλύτερη και ποιοτικότερη παλαίωση, τους προσδίδει πολυπλοκότητα και αρμονία - συγκριτικά πάντα με την κλασική φιάλη των 750 ml. Θεωρητικά τουλάχιστον, το κρασί θα διαρκέσει περισσότερο και θα παραμείνει στην κάβα μας πιο πολλά χρόνια κατακτώντας το «πικ» των δυνατοτήτων του. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι φιάλες Magnum συχνά κοστίζουν περισσότερο από ό,τι η αντίστοιχη ποσότητα του ίδιου κρασιού σε φιάλες των 750 ml.


Κτήμα Αλφα 2004
Παραγωγός: Κτήμα Αλφα
Κατηγορία: Τοπικός Μακεδονικός Οίνος
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο, Syrah, Merlot
Χαρακτηριστικά: Πυκνό μοβ χρώμα, με ροζ στεφάνι. Καθαρά, αλλά μέτρια αρώματα φρούτου, σοκολάτας, φίνας βανίλιας, δαμάσκηνου και πιπεριού. Βουτυράτη γεύση με ψηλή οξύτητα και μαλακές τανίνες. Μεγάλη επίγευση με αλκοολικότητα και ζωηρά αρώματα.
Συνοδεύει: Χοιρινό ζαμπόν φούρνου, μοσχάρι κοκκινιστό με μπαχαρικά.
Διάρκεια ζωής: Επιδέχεται παλαίωση.


Καπνίας 2004
Παραγωγός: Κτήμα Χατζημιχάλη
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κοιλάδας Αταλάντης
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
Χαρακτηριστικά: Παχύ πορφυρό χρώμα με ερυθρές ανταύγειες. Καθαρή και ζωηρή μύτη, με μπουκέτο από κόκκινα φρούτα, βανίλια, σανταλόξυλο, κέδρο, φύλλα καπνού, μελάνι, σταφίδα και γλυκά του κουταλιού. Στρογγυλό στόμα με καλή οξύτητα και έντονες αλλά καλά εξελισσόμενες τανίνες. Μακριά βουτυράτη και φρουτώδης επίγευση.
Συνοδεύει: Λαγό στιφάδο, συκώτι ριγανάτο, ψάρι πλακί.
Διάρκεια ζωής: Επιδέχεται παλαίωση.


Κτήμα Δρυόπη Reserve 2005
Παραγωγός: Κτήμα Δρυόπη
Κατηγορία: ΟΠΑΠ Νεμέα
Ποικιλία: Αγιωργίτικο
Χαρακτηριστικά: Πορφυρό χρώμα, μύτη όπου ξεχωρίζουν γλυκό βύσσινο, σοκολάτα, βιολέτα και μαυροκέρασο, ενώ επίσης επικρατούν μπαχαρικά και καπνός. Φρούτο και ξύλο στο στόμα, που έχει μαλακές, ωραίες τανίνες. Είναι καλοδομημένο και έχει έντονη, πιπεράτη επίγευση.
Συνοδεύει: Φιλέτο μοσχαρίσιο με πιπέρι, κόκορα κρασάτο, ζαρκάδι με κρασάτη σάλτσα.
Διάρκεια ζωής: Επιδέχεται παλαίωση.


Μηδέν Αγαν '98
Παραγωγός: Οινοποιία Παπαντώνη
Κατηγορία: Τοπικός Πελοποννησιακός Οίκος
Ποικιλία: Αγιωργίτικο
Χαρακτηριστικά: Εντονο ερυθρό χρώμα μέτριας πυκνότητας, με σκούρες κεραμιδιές ανταύγειες. Μύτη με κάποια εξελιγμένα αρώματα σταφίδας, ξερών δαμάσκηνων, καπνού, μελανιού, καρυδιού. Ακολουθούν γλυκά μπαχάρια και βανίλια. Γλυκό στόμα, μαλακό και βουτυράτο, με μαλακές εξελιγμένες τανίνες, καλή ισορροπία.
Συνοδεύει: Χοιρινό με δαμάσκηνα, βυζαντινά γεμιστά με σταφίδες και κουκουνάρια.
Διάρκεια ζωής: Πίνεται φρέσκο.


Επιλεγμένος Οίνος 2003
Παραγωγός: Αθανάσιος Παρπαρούσης
Κατηγορία: ΟΠΑΠ Νεμέα
Ποικιλία: Αγιωργίτικο
Χαρακτηριστικά: Κόκκινο πυκνό χρώμα με καφετιές ανταύ γειες. Στη μύτη ξεχωρίζουν καβουρντισμένα αρώματα, σοκολάτα, μπαχαρικά και ψημένα φρούτα. Επίσης βαρέλι, γήινες και ζωικές νότες. Στο στόμα γλυκά μπαχάρια και καπνιστά αρώματα, τανίνες που έχουν εξελιχθεί αρκετά, αλλά έχουν ακόμα χρόνο μπροστά τους. Καλοδομημένο, κομψό και πολλά υποσχόμενο.
Συνοδεύει: Χταπόδι στιφάδο, κατσικάκι γιουβέτσι, γέμιση γαλοπούλας.
Διάρκεια ζωής: Επιδέχεται παλαίωση.


Chateau Harlaftis 2002
Παραγωγός: Χαρλαύτης
Κατηγορία: Τοπικός Αττικός Οίνος
Ποικιλία: Cabernet Sauvignon
Χαρακτηριστικά: Μέτριας πυκνότητας καφετί χρώμα. Εξελιγμένα, μέτριας έντασης αρώματα, όπου ξεχωρίζουν ντομάτα, ελιά, μαρμελάδες, πικραμύγδαλα και καπνιστές νότες. Ελαφρύ στόμα, κάπως στεγνό, με έντονη οξύτητα. Πικρίλα στην επίγευση.
Συνοδεύει: Μοσχαράκι κοκκινιστό με αρωματικά, κυνήγια μαγειρευτά και συκώτι σχάρας.
Διάρκεια ζωής: 2-5 χρόνια.


Οβηλος Ερυθρός 2004
Παραγωγός: Κτήμα Βιβλία Χώρα
Κατηγορία: Τοπικός Παγγαιορείτικος Οίνος
Ποικιλία: Cabernet
Χαρακτηριστικά: Καθαρό, πυκνό μπορντό χρώμα. Αλκοολική και γλυκιά μύτη, όπου ξεχωρίζουν πικραμύγδαλο, σοκολάτα, βούτυρο, μαυροκέρασο και καπνός. Καθαρή και γλυκιά γεύση, καλοδομημένες τανίνες και θαυμάσια, μακρά και αρωματική επίγευση.
Συνοδεύει: Ψητά κρέατα στα κάρβουνα, σαλιγκάρια με κόκκινη σάλτσα, κυνήγι μαγειρευτό.
Διάρκεια ζωής: Επιδέχεται παλαίωση.


Κτήμα Κατσαρού 2001
Παραγωγός: Κτήμα Κατσαρού
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Κρανιάς
Ποικιλίες: Cabernet, Merlot
Χαρακτηριστικά: Εντονο ερυθρό χρώμα με πορφυρές ανταύγειες νεότητας. Κλειστή μύτη, κάπως βαριά, φυτική, με λάστιχο και δαμάσκηνο, σύκο και κανέλα να φανερώνονται στη συνέχεια. Σκληρό στο στόμα, χωρίς σώμα και αρκετά στυφό. Του λείπει η ισορροπία.
Συνοδεύει: Κόκκινα κρέατα μαγειρεμένα με πλούσιες σάλτσες και αποξηραμένα φρούτα.
Διάρκεια ζωής: 2-5 χρόνια.


Κτήμα Μερκούρη 2001
Παραγωγός: Κτήμα Μερκούρη
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Λετρινών
Ποικιλίες: Refosco, Μαυροδάφνη
Χαρακτηριστικά: Εντονο, ζωντανό, ρουμπινί χρώμα μέτριας έντασης. Πολύπλοκο μπουκέτο αρωμάτων όπου ξεδιπλώνονται βιολέτα, ξηρά φρούτα, γλυκά μπαχάρια, μελάνι, δέρμα και νότες μόκας. Βελούδινο στόμα με ωραία οξύτητα, συγκροτημένο και καλοδομημένο. Επίγευση γλυκιά, ισορροπημένη και φρουτώδης.
Συνοδεύει: Σουτζουκάκια, κόκορα κρασάτο.
Διάρκεια ζωής: 2-5 χρόνια.


Αμέθυστος 2003
Παραγωγός: Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη
Κατηγορία: Τοπικός Οίνος Δράμας
Ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Merlot
Χαρακτηριστικά: Μεγάλης έντασης ερυθρό χρώμα, αρμονικά αρώματα ξηρών καρπών, με νότες γλυκών του κουταλιού, φραγκοστάφυλου, βουτύρου και βανίλιας και ίχνη από μελάνι. Στόμα με όγκο και ισορροπία, κομψό αλλά και πληθωρικό, με τανίνες που εξελίσσονται σταδιακά και επίγευση μεγάλη και ευχάριστη.
Συνοδεύει: Φιλέτο μοσχαρίσιο με πιπεράτη σάλτσα, κουνέλι στιφάδο, κανελόνια ή λαζάνια με κιμά.
Διάρκεια ζωής: 2-5 χρόνια.


Της Νικολέτας Μακρυωνίτου from: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου