Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΚΤΗΜΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ιστορία

Η οικογένεια Σπυρόπουλου έχει πολύ στενούς δεσμούς με το αμπέλι και τον οίνο απο τα τέλη του 19ου αιώνα. Μάρτυρας αυτής της σχέσης είναι το παλαιό «οινοποιείο» της οικογένειας που βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα απο τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Αρχαίας Μαντινείας. Το κτίριο αυτό χρονολογείται περίπου στα 1890 και μπορεί κανείς να παρατηρήσει εκεί δύο ληνούς και υπόγειες δεξαμενές για τη συλλογή του μούστου. Το κτίριο αυτό είχε χαθεί απο την κυριότητα της οικογένειας Σπυρόπουλου πριν απο πάρα πολλά χρόνια. Όμως περίπου το 1995 αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε, μια και βρισκόταν στα πρόθυρα πλήρους καταστροφής

Πάντοτε στην οικογένεια υπήρχαν αμπέλια. Βέβαια, αυτά εξασφάλιζαν απλώς το κρασί της οικογένειας και δεν αποτελούσαν μέρος κάποιας εμπορικής δραστηριότητας. Τα πράγματα άλλαξαν όμως τη δεκαετία του 1970. Τότε ήταν που ο Επαμεινώνδας Σπυρόπουλος, σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δοικητικού Συμβουλίου του Κτήματος Σπυρόπουλου, με βάση περισσότερο το ένστικτο και λιγότερο τη λογική, διέγνωσε τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μαντινείας για την καλλιέργεια του αμπελιού και, το πιο σημαντικό, κατάλαβε πόσο ιδιαίτερο είναι το Μοσχοφίλερο και η δυναμική που αυτό θα μπορούσε να έχει. Έτσι, προχώρησε στην αγορά ενός κτήματος στην περιοχή του Αρτεμισίου στη Μαντινεία και εγκατέστησε εκεί έναν απο τους πρώτους, αν όχι τον πρώτο, γραμμικό αμπελώνα της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου, με υποκείμενο, με υποστήλωση, συνολικής έκτασης περίπου 12 στρεμμάτων. Το αμπέλι αυτό μεγάλωσε και η παραγωγή πλέον της οικογένειας σε σταφύλι ξεπερνούσε κατά πολύ τις ανάγκες της. Το φυσικό επακόλουθο ήταν αυτά τα επιπλέον σταφύλια να πωληθούν. Αυτή ήταν ουσιαστικά η πρώτη πράξη γέννησης του Κτήματος Σπυρόπουλου με τη μορφή που αυτό έχει σήμερα. Τα γεγονότα ακολούθησαν μια πορεία που μας φέρνουν στα μέσα της δεκαετίας του ’80 οπότε και στην κατοχή της οικογένειας, βρίσκονταν κοντά στα 80 στρέμματα αμπελώνα.

Όμως δεν είχε ακόμα αναγνωριστεί η αξία του μοσχοφίλερου. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, το σταφύλι πουλιόταν σε εξευτιλιστικές τιμές και αναμειγνυόταν με άλλες λευκές ποικιλίες απο όλη την Ελλάδα για τη βελτίωση απλών επιτραπέζιων οίνων. Tότε πάρθηκε η απόφαση απο τον Επαμεινώνδα Σπυρόπουλο αρχικά και απο τα αδέρφια του σε δεύτερη φάση, για τη δημιουργία του Κτήματος Σπυρόπουλου. Επιτέλους, τα σταφύλια της οικογένειας θα αντιμετώπιζαν τη μοίρα που τους άξιζε! Έτσι τα πράγματα ακολούθησαν μια ανοδική πορεία φτάνοντας σήμερα, 20 χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, το Κτήμα Σπυρόπουλου να είναι αυτό που γνωρίζουμε. Μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση με τζίρο πάνω απο 2 εκατομύρια ευρώ, με πωλήσεις στην Ελλάδα και σε χώρες όλου του κόσμου και το σπουδαιότερο... με όνομα στο χώρο και την αγορά του οίνου.

Παρόν

Με τη σημερινή της μορφή η εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 με την επωνυμία ΑΡΚΑΣ ΑΕ απο τα αδέρφια Επαμεινώνδα Σπυρόπουλο (οδοντίατρο), Ροβέρτο Σπυρόπουλο (ηλεκτρολόγο μηχανικό, υπάλληλο ΟΤΕ) και Γιάννη Σπυρόπουλο (καθηγητή μαθηματικών). Απο τα τέλη της δεκαετίας του 1990 στο μετοχικό κεφάλαιο επίσης συμμετέχουν οι γιοί του Επαμεινώνδα και του Ροβέρτου, Απόστολος Ε. Σπυρόπουλος (Δρ. Γεωπόνος – Οινολόγος) και Απόστολος Ρ. Σπυρόπουλος (φοιτητής ΤΕΙ Αθήνας στη Δ. Επιχειρήσεων). Οι αμπελώνες του Κτήματος βρίσκονται στο κέντρο της Πελοποννήσου στο οροπέδιο της Μαντινείας σε 650 μέτρα υψόμετρο καθώς και στην περιοχή της Νεμέας σε υψόμετρο 400 μέτρων. Συνολικά καλλιεργούνται πάνω απο 500 στρέμματα με ποικιλίες όπως Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο, Λαγόρθι, Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Chardonnay, Sauvignon blanc, Syrah και άλλες ποικιλίες. Το ΚΤΗΜΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ αυτή τη στιγμή διαθέτει μία βασική παραγωγική μονάδα (οινοποιείο) στην περιοχή της Αρχαίας Μαντινείας στο Nομό Αρκαδίας μέσα στη ζώνη ΟΠΑΠ της Μαντινείας, η οποία αποτελεί και το «στρατηγείο» και κέντρο της εταιρείας. Την άνοιξη του 2006 ξεκίνησε η κατασκευή ενός δεύτερου οινοποιείου στην περιοχή της Αρχαίας Νεμέας στο Nομό Κορινθίας, μέσα στη ζώνη ΟΠΑΠ της Νεμέας και σε ιδιόκτητο κτήμα της εταιρείας έκτασης 100 στρεμμάτων. Η πρώτης φάση των εργασιών που αφορούν δύο κτίρια για παραγωγή, ωρίμανση και αποθήκευση, καθώς και μικρούς χώρους γευσιγνωσίας και εξυπηρέτησης πελατών είναι κατά 80% ολοκληρωμένη (Nοέμβριος 2006) και το 100% θα είναι παραδοτέο το καλοκαίρι του 2007. Στη συνέχεια προβλέπεται η κατασκευή τρίτου κτιρίου που θα προορίζεται για χώρους διοίκησης, αλλά κυρίως για χώρους προσφοράς υπηρεσιών σε επισκέπτες του Κτήματος Σπυρόπουλου. Επιπλέον, η εταιρεία διατηρεί γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους στην περιοχή της Αθήνας.
Όλες οι εγκαταστάσεις και λειτουργίες του Κτήματος Σπυρόπουλου είναι πιστοποιημένες απο το 2000 μέχρι και το 2003 με ISO 9002 και απο το Δεκέμβριο του 2006 με ISO 9001, ISO 22000 (HACCP) και ISO 14001. Απο το 1993 όλοι οι αμπελώνες της εταιρείας είναι πιστοποιημένοι απο την ΔΗΩ (βιολογική καλλιέργεια σύμφωνα με τον 2092/92 της ΕΕ) και απο το 2003 και απο την BIO-SUISS με τα ιδιωτικά και πλέον αυστηρά πρότυπα DELINAT, που καθορίζουν όχι μόνο αυστηρότατα κριτήρια βιολογικής καλλιέργειας των αμπελώνων (πολύ πιο αυστηρά απο τον 2092/92), αλλά και αυστηρά κριτήρια για όλες τις φάσεις παραγωγής μέσα στο οινοποιείο, απο τη χρήση πρώτων και βοηθητικών υλών μέχρι και τη χρήση απορρυπαντικών κτλ. Επίσης, το Κτήμα Σπυρόπουλου έχει δικαίωμα απο το 2004 της χρήσης του σήματος ΒΙΟ του Γερμανικού Υπουργείου Γεωργίας για όλα τα βιολογικά προϊόντα του. Αυτή τη στιγμή το Κτήμα Σπυρόπουλου βρίσκεται σε διαδικασία για την πιστοποίηση επίσης απο το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) με τα αμερικανικά πρότυπα βιολογικής καλλιέργειας και οινοποίησης.
Απο όλα τα παραπάνω είναι εμφανής η προσήλωση του Κτήματος στην προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον στοιχεία που υποστηρίζουν αυτό το γεγονός είναι:
  • H ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού και πλαστικού, που πραγματοποιείται στους χώρους παραγωγής με κόστος της ίδιας της εταιρείας (αφού δεν υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης στους κοντινούς δήμους).
  • H μελέτη για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων, αν και αυτό δεν είναι αναγκαίο απο τη νομοθεσία και καθότι ο παρόν τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων είναι απολύτως νόμιμος και αποδεκτός απο τη Nομαρχία και τη Δ. Υγιεινής και περιβάλλοντος.
  • Πρόβλεψη για συλλογή και χρήση του βρόχινου νερού στη νέα μονάδα στην Αρχαία Νεμέα κτλ.
Το Κτήμα Σπυρόπουλου δίνει όμως και σημαντική έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας και καινοτομίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της. Παραδείγματα αποτελούν:
  • Oι εισαγωγές ειδικού αμπελουργικού εξοπλισμού απο το εξωτερικό τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, που δεν υπήρχαν διαθέσιμες στην Ελλάδα.
  • H χρήση υπερ-σύγχρονου εξοπλισμού σε όλες τις φάσεις παραγωγής, ο οποίος προσαρμόζεται και ανανεώνεται κάθε χρόνο με σημαντικές επενδύσεις.
  • Ένα μικρό αλλά σύγχρονο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου.
  • H εγκατάσταση απο τα μέσα της δεκαετίας του ’90 τοπικού δικτύου (LAN) στο οινοποιείο της Μαντινείας.
  • H εγκατάσταση LAN στα γραφεία της Αθήνας, τα οποία συνδέονται μέσω σύνδεσης VPN με το LAN της Μαντινείας.
  • H αγορά συστήματος ΕRP το 2004 που συμπεριλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας απο το αμπέλι ώς και τις πωλήσεις, σε πλήρη εναρμόνιση και συνοχή με όλα τα συστήματα ISO (ERP NAVISION, το πρώτο σύστημα της NAVISION για οινοποιείο στο κόσμο, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Κτήμα Σπυρόπουλου και τώρα αποτελεί πρότυπο για παρόμοιες εταιρείες).
Το μόνιμο προσωπικό του Κτήματος είναι 18 άτομα απο τα οποία τα 7 έχουν πτυχία ανώτερης ή ανώτατης σχολής, τα 2 έχουν πτυχία τεχνικών σχολών και ΙΕΚ και τα υπόλοιπα είναι απόφοιτοι γυμνασίου-λυκείου. Στα 15 άτομα δεν συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της οικογένειας Σπυρόπουλου που έχουν δραστηριότητα στις εργασίες της εταιρείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ποτέ απόλυση εργαζομένου και έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 4 αποχωρήσεις προσωπικού λόγω προσωπικών λόγων (αλλαγή τόπου κατοικίας, εύρεση εργασίας στο δημόσιο κτλ). Ο παλαιότερος εργαζόμενος της εταιρείας είναι και ο πρώτος που προσλήφθηκε με την ίδρυση της το 1987. Όσο αφορά στις πωλήσεις μεγάλη έμφαση δίνεται στρατηγικά στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα το 25-30% των πωλήσεων του Κτήματος να γίνεται σε πάνω από 10 χώρες του εξωτερικού, στην Ευρώπη, Ασία και Βόρειο Αμερική. Στην αγορά της Ελλάδας το Κτήμα Σπυρόπουλου το 2005 προχώρησε σε μια στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία Β. Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ για την αποκλειστική διανομή των προϊόντων της σε όλη την ελληνική επικράτεια και τη μελλοντική προοπτική διάθεσης των προϊόντων του Κτήματος στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας μέσω της μητρικής εταιρείας της Β. Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, Berry & Bross.
Το Κτήμα Σπυρόπουλου προσπαθεί και δραστηριοποιείται σημαντικά στο χώρο της έρευνας, αν και δεν υπάρχει ξεχωριστό τμήμα R&D λόγου του μικρού μεγέθους της εταιρείας. Έτσι, συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη ΔΗΩ και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών σε πρόγράμματα που χρηματοδοτούνται απο την ΕΕ ή απο τη ΓΓΕΤ. Τα τελευταία δύο χρόνια το Κτήμα Σπυρόπουλου έχει να επιδείξει 5 πρωτότυπες ανακοινώσεις σε 5 διαφορετικά διεθνή επιστημονικά συνέδρια (Τουρκία, Ιταλία, Ελλάδα κτλ.) και το 2007 αναμένονται να γίνουν δεκτές 2 τουλάχιστον δημοσίευσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς φήμης και κύρους.
Απο την ίδρυση της η εταιρεία συμμετείχε και συμμετέχει ενεργά σε όργανα και ενώσεις του κλάδου, που έχουν λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής και της στρατηγικής για τον κλάδο του οίνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ΣΕΟ, ΕΔΟΑΟ, ΕΝΟΑΠ, ΕΝΟΑΝ, Ένωση Βιοκαλλιεργητών κτλ.). Ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Ε. Σπυρόπουλος υπήρξε πρόεδρος των ΕΝΟΑΠ και ΣΕΟ και τώρα Γραμματέας του ΣΕΟ και μέλος του ΔΣ της ΕΔΟΑΟ, ο κ. Γ. Σπυρόπουλος υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Αρκαδίας και ο Δρ. Απόστολος Eπ. Σπυρόπουλος είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του ΣΕΟ, καθώς και αντιπρόσωπος του Κτήματος στους ΕΝΟΑΠ και ΕΝΟΑΝ.
Τέλος το Κτήμα Σπυρόπουλου συμμετέχει με ποσοστό 30% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας γαλακτομικών και τυροκομικών προϊόντων βιολογικής κτηνοτροφίας ΟΙΚΟΦΑΡΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝNΗΣΟΥ ΑΕ έχοντας και την ευθύνη του management (θέση CEO).

Όραμα

Όραμα μας είναι το Κτήμα Σπυρόπουλου να είναι η πιο πετυχημένη και πιο γνωστή «μικρή» οινοποιητική μονάδα της Πελοποννήσου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να αποτελεί πρότυπο μίμησης για τις βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα.

Αξίες μας αποτελούν:
  • H εντιμότητα και η ακεραιότητα.
  • Tο πάθος και η δημιουργικότητα σε όλες τις εκφράσεις της δουλειάς μας, αλλά και της ζωής μας.
  • O απόλυτος σεβασμός και προστασία του περιβάλλοντος.
  • H καινοτομία.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ : http://www.domainspiropoulos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου