Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αναζητώντας το κατάλληλο ποτήρι

 Οι οινόφιλοι υποστηρίζουν ότι το κατάλληλο ποτήρι αναδεικνύει τη γεύση του κρασιού. Μάθετε, λοιπόν, τα βασικά:
Το σχήμα Το ποτήρι του κρασιού πρέπει να έχει σχήμα κλειστής τουλίπας, δηλαδή το χείλος του να κυρτώνει προς το εσωτερικό, ώστε να διατηρεί τα αρώματα του κρασιού και να τα κατευθύνει προς τη μύτη. Επίσης, ο μίσχος του ποτηριού (η κολόνα) πρέπει να είναι μακρύς για να το κρατάτε χωρίς να αγγίζετε το πάνω μέρος του, ώστε να μη ζεσταθεί το κρασί.
Το μέγεθος Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, για να μπορείτε να βάζετε αρκετή ποσότητα κρασιού, χωρίς όμως να το γεμίζετε πάνω από το 1/3 του. Αν το ποτήρι είναι πολύ μικρό, θα δυσκολευτείτε να ανακινήσετε το κρασί για να απελευθερώσει τα αρώματά του.
Το υλικό Ιδανικό υλικό είναι το κρύσταλλο, το οποίο είναι διάφανο και λείο και σας επιτρέπει να βλέπετε χωρίς καμία αλλοίωση αυτό που έχετε μέσα στο ποτήρι σας.
Τα χρωματιστά ποτήρια, από την άλλη πλευρά, δεν δίνουν τη δυνατότητα να παρατηρήσει κανείς το χρώμα του κρασιού.
Tips
Τα ποτήρια του λευκού κρασιού είναι συνήθως μικρότερα από τα ποτήρια του κόκκινου κρασιού.
Όσο πιο παλαιωμένο είναι ένα κρασί, τόσο μεγαλύτερο ποτήρι χρειάζεται, ώστε να «αερίζεται».
Για τους αφρώδεις οίνους, χρησιμοποιήστε ένα μακρόστενο ποτήρι σαμπάνιας. Το ύψος του επιτρέπει στις φυσαλίδες να σχηματιστούν εύκολα


from:www.vita.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου