Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Η ανατομία μιας ετικέτας


Η ετικέτα παρέχει κωδικοποιημένα όλες τις πληροφορίες που αφορούν το συγκεκριμένο κρασί.

Ονομασία Αναγράφονται η ονομα­σία του και η κατηγορία στην οποία ανήκει (π.χ. επιτραπέζιος οίνος).
Παραγωγός/εμφιαλωτής Συνήθως πρόκειται για το ίδιο άτομο, ­διαφορετικά αναφέρονται τα ονό­ματα και των δύο.
Χώρα παραγωγής Αναγράφεται αν πρόκειται για προϊόν τοπικό ή κοινοτικό κλπ.
Αλκοολικός βαθμός Πρόκειται για το ποσοστό οινοπνεύματος που περιέχεται στο κρασί. Συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 11-13%, υπάρχουν όμως και κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (9%) ή πολύ πιο δυνατά (όπως οι φυσικά γλυκείς οίνοι, που ξεπερνούν το 15%).
Εσοδεία Πρόκειται ουσιαστικά για το έτος σοδειάς. Η ένδειξη είναι υποχρεωτική μόνο για τα κρασιά με ονομασία προέλευσης, αν και συνήθως αναγράφεται και στα υπόλοιπα. Με βάση την «εσοδεία» κρίνεται αν ένα κρασί είναι φρέσκο ή ήδη παλαιωμένο.
«Περιέχει θειώδη» Η ένδειξη αυτή αναγράφεται υποχρεωτικά από το 2004 σε κάθε ετικέτα κρασιού που παράγεται εντός της Ε.Ε., για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με προϊόντα που περιέχουν αλλεργιογόνες ουσίες. Πρόκειται για παράγωγα του διοξειδίου του θείου, που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της οινοποίησης, προκειμένου να μην οξειδωθεί το κρασί και χάσει τα αρωματικά του στοιχεία. Τα θειώδη δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία μας, εφόσον ελέγχονται πλήρως από τη νομοθεσία.
Χωρητικότητα Συνήθως βρίσκουμε φιάλες των 750 ml.
Στο πίσω μέρος της φιάλης Τα περισσότερα κρασιά έχουν και ετικέτα στο πίσω μέρος, η οποία δίνει επιπλέον πληροφορίες για τον παραγωγό, το κρασί κλπ.

from: www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου