Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΚΤΗΜΑ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ



Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, με τον διακριτικό τίτλο Chateau Julia, ιδρύθηκε το 1992 στην Αδριανή Δράμας. Αποτελεί εξέλιξη μιας μικρής οικογενειακής οινοποιίας που ξεκίνησε να παράγει μικρές ποσότητες στις αρχές της δεκαετίας του '80.
 
Ξεκινώντας από αυτόν τον προσωπικό αμπελώνα των 100 περίπου στρεμμάτων, φτάσαμε σταδιακά να καλλιεργούνται σήμερα περίπου 2200 στρέμματα, όπου ευδοκιμούν οι ευγενέστερες διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών, διατηρώντας χαμηλές αποδώσεις ώστε να διασφαλίζεται η υψηλότερη δυνατή ποιότητα της πρώτης ύλης.
 
Το πρότυπο αρχιτεκτονικά οινοποιείο, 14.000 τ.μ., έχει να επιδείξει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε μηχανολογικό εξοπλισμό: πλήρες χημείο – εργαστήριο, πνευματικά πιεστήρια ανοξείδωτες δεξαμενές οινοποίησης και αποθήκευσης με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας, αυτόματες εμφιαλωτικές μηχανές και τους απαραίτητους υπόγειους κλιματιζόμενους χώρους (κάβες). Παράλληλα διαθέτει ειδικούς χώρους για την υποδοχή και φιλοξενία επισκεπτών, εξοπλισμένους με σύγχρονα οπτικοαουστικά μέσα για τη διοργάνωση συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων.
 
Το προσωπικό του Κτήματος αποτελείται από 100 περίπου μόνιμους και, ανάλογα με τις αναγκαίες εργασίες, από εποχιακά απασχολούμενους. Το μόνιμο προσωπικό συνιστά μια ομάδα καταρτισμένων επιστημόνων και εμπειροτεχνών με έντονες ανησυχίες για την αναζήτηση του απόλυτου σε όλους τους τομείς. Στον τομέα της παραγωγής υπάρχουν συνεργασίες με παγκοσμίου φήμης συμβούλους στους τομείς της αμπελοκαλλιέργειας, της οινολογίας, της απόσταξης και της οξοποιίας οι οποίοι επισκέπτονται το Κτήμα και λειτουργούν επικουρικά.
 
Ανάλογη με τη φροντίδα για την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου είναι και η παρουσίαση των φιαλών με ετικέτες που φιλοτέχνησε ο δραμινός ζωγράφος Γιάννης Νάνος. Ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα δίνεται επίσης στα υπόλοιπα υλικά συσκευασίας.
 
Από εμπορικής πλευράς, οι πρώτες φιάλες διατέθηκαν στην αγορά στα τέλη του 1992: τρία ξηρά κρασιά ο Αμέθυστος Λευκός, ο Αμέθυστος Ροζέ και ο Αμέθυστος Ερυθρός. Σήμερα στο Κτήμα της Αδριανής παράγονται τέσσερεις οικογένεις κρασιών, Amethystos, Chateau Julia, Domaine Costa Lazaridi και Οινότρια Γη.
 
Παράλληλα, σε ένα υπερσύγχρονο αποστακτήριο παράγεται το τσίπουρο Ηδωνικό, που πήρε το όνομα του από τους αρχαίους κατοίκους της περιοχής, του Ήδωνες, τα φρέσκα αποστάγματα σταφυλής Methexis από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Chardonnay και Cabernet Sauvignon καθώς και το παλαιωμένο Methexis Cigar από Sauvignon Blanc.
 
Στα τέλη του 2006, μετά από χρόνια ερευνών, παρουσιάστηκε στην αγορά η νέα σειρά προϊόντων Aceto Botanico Adriani στα πρότυπα παραγωγής του Ιταλικού βαλσαμικού ξυδιού.
 
Παράλληλα με την επιτυχία στην Ελληνική αγορά η εταιρεία έδωσε έμφαση από την αρχή στις εξαγωγές ώστε τα κρασιά της να βρεθούν στον δύσκολο διεθνή στίβο. Με πρώτη την αγορά της Γερμανίας, τα προϊόντα μας εξάγονται ακόμη σε Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Τσεχία, Ισπανία, Ρουμανία και Κύπρο όπως επίσης στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
 
Η διάθεση των προϊόντων γίνεται από επιλεγμένα καταστήματα – κάβες και χώρους υψηλής εστίασης (εστιατόρια, ξενοδοχεία κλπ) και από επιλεγμένες αλυσίδες.
 
Στα πλαίσια της πολιτικής προώθησης των προϊόντων της η εταιρεία συμμετέχει σε σημαντικές ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις του κλάδου: ΔΕΤΡΟΠ στη Θεσσαλονίκη, Οινόραμα στην Αθήνα, PROWEIN στη Γερμανία, International Wine & Spirits Fair στην Αγγλία.


 
Στον τομέα των διεθνών βραβεύσεων στους πλέον εγκύρους διαγωνισμούς ανά τον κόσμο το Κτήμα έχει να επιδείξει μια σημαντικότατη συλλογή άνω τον 500 διακρίσεων, πολλές από τις οποίες χρυσές.
 
Από τα μέσα του 2006 ολοκληρώθηκε και λειτουργεί η Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη στο Καπανδρίτι Αττικής. Πρόκειται για ένα συγκρότημα περίπου 10.500 τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει χώρους κοινωνικών και επαγγελματικών εκδηλώσεων, επίσκεψημα μουσεία και χώρους παλαίωσης καθώς και χώρους γευστικών δοκιμών για τους επαγγελματίες και ιδιώτες λάτρεις του "ευ ζείν". Οι εκαταστάσεις ολοκληρώνονται από ένα σύγχρονο οινοποιείο και ένα πρότυπο αμπελώνα 200 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας όπου παράγεται η οικογένεια κρασιών Οινότρια Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου