Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Το λευκό κρασί βλάπτει περισσότερο τα δόντια από το κόκκινο

Το λευκό κρασί προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στην οδοντοστοιχία σε σύγκριση με το κόκκινο και το βούρτσισμα των δοντιών μετά την κατανάλωσή του απλά επιδεινώνει την κατάσταση, προειδοποιεί μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Mainz της Γερμανίας.
Οι ποικιλίες Chardonnay και Pinot Grigio μπορούν να διαβρώσουν την αδαμαντίνη (σμάλτο) που προστατεύει τα δόντια πολύ πιο γρήγορα από τις ποικιλίες κόκκινων κρασιών όπως τα Merlot and Claret, καθιστώντας τα δόντια πιο ευαίσθητα στο θερμό και στο κρύο, εξηγούν οι επιστήμονες. Επιπλέον, προσθέτουν, οι τραχιές κηλίδες που προκαλούνται στην επιφάνεια των δοντιών από τα οξέα που περιέχονται στο κρασί μπορούν να κάνουν τα δόντια πιο ευπαθή σε χρώση από την κατανάλωση τροφών, τσαγιού και καφέ.
Η έρευνα, που παρουσιάσθηκε στο περιοδικό Nutrition Research, έρχεται να ανατρέψει την πεποίθηση πολλών ατόμων ότι το κόκκινο κρασί είναι πιο βλαβερό για την οδοντοστοιχία λόγω της χρώσης που αφήνει στα δόντια.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν την επίδραση οκτώ κόκκινων και λευκών κρασιών από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία σε δόντια που είχαν αφαιρεθεί από άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών. Αφού άφησαν τα δόντια μέσα στο κρασί έως και για 24 ώρες, στη συνέχεια ανέλυσαν τα αποτελέσματα κάτω από το μικροσκόπιο και βρήκαν ότι τα δόντια που είχαν μείνει μέσα σε λευκά κρασιά είχαν υποστεί μεγαλύτερη φθορά από εκείνα που είχαν μείνει στα κόκκινα κρασιά.
«Λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της μελέτης, μπορεί να διατυπωθεί η πρόβλεψη ότι η συχνή κατανάλωση λευκών κρασιών ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρή οδοντική διάβρωση», δήλωσαν οι συγγραφείς, συμπληρώνοντας ότι τα δόντια που έχουν εκτεθεί σε οξέα μπορεί να υποστούν μεγαλύτερη φθορά από το υπερβολικό βούρτσισμα σε σύντομο διάστημα μετά την κατανάλωση του κρασιού.
Ωστόσο, επισημαίνουν οι ερευνητές, ένας απροσδόκητος σύμμαχος στον αγώνα κατά της φθοράς των δοντιών μπορεί να είναι το τυρί, το οποίο ενδέχεται να έχει ευνοϊκή επίδραση στην πρόληψη της οδοντικής διάβρωσης λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων ασβεστίου που περιέχει.
Πηγή: Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου