Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ


Ένα ζεστό κρασί δίπλα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο με μουσική και καλή παρέα..Ποιος μπορεί να αρνηθεί ένα τέτοιο σκηνικό; Δεν μένει λοιπόν να το δημιουργήσουμε!
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η μουσική και η επιλογή της παρέας είναι δικιά σου..τώρα όσο για το κρασί εδώ μπορείς να δεις πως θα το ετοιμάσεις!
Οι ονομασίες με τις οποίες μπορεί να το συναντήσει κανείς είναι πολλές..χριστουγεννιάτικο κρασί, glühwein, vin chaud, grog, ή απλά ζεστό κρασί με μπαχαρικά. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εντάξει στη χριστουγεννιάτικη παράδοσή τους το κρασί με τα μπαχαρικά είναι αρκετές και έτσι ενώ τα βασαικά συστατικά είναι ίδια, κάθε χώρα κάνει κάποιες μικρές παραλλαγές.
Τι περιέχει όμως, το ζεστό αυτό κρασί; Εκτός από κόκκινο κρασί και ζάχαρη ή μέλι, έχει μπαχαρικά που του χαρίζουν ένα ιδιαίτερο άρωμα, όπως ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο.. Άλλοι το προτιμούν σκέτο, ενώ άλλοι προσθέτουν και μία επιπλέον δόση από άλλο αλκοόλ, όπως λικέρ, brandy, vodka ή ρούμι.
Η κύρια συνταγή για ζεστό γλυκό κρασί με μπαχαρικά περιλαμβάνει ορισμένα βασικά υλικά και στη συνέχεια εσύ μπορείς να αφήσεις ελεύθερη την φαντασία σου..και να προσθέσεις ότι πιστεύεις ότι μπορεί να συνδυαστεί.
Υλικά
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  • 2 ξυλάκια κανέλα
  • 4-5 γαρίφαλα
  • Ξύσμα μισού λεμονιού
  • Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μαύρη ζάχαρη ή 3-4 κουταλιές μέλι(ή παραπάνω αν θέλετε)
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 300 ml περίπου νερού και προσθέτουμε μέσα τα υλικά μας (εκτός από το κρασί) και τα αφήνουμε να ζεσταθούν λίγο (να μην κοχλάσει το νερό), μέχρι να λιώσει και η ζάχαρη.
  2. Προσθέτουμε το κρασί στην κατσαρόλα, σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τη θερμοκρασία βρασμού του κρασιού (60-70 βαθμούς), ανακατεύουμε και το αφήνουμε για λίγη ώρα να πάρει το άρωμα των μπαχαρικών σε χαμηλή πάντα φωτιά.
  3. Στην συνέχεια απομάκρυνε από την φωτιά την κατσαρόλα, προσέθεσε έαν θέλεις και λίγο ρούμι ή brandy ή κάποιο άλλο αλκοόλ, σούρωσε το κρασί και σέρβιρέ το.
Tips
  • Προσοχή, μην βράσει το μίγμα γιατί θα εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.
  • Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις λίγο ρούμι, brandy ή vodka, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλεις το ποτό σου
  • Μπορεί να φτιαχτεί και χωρίς αλκοόλ, αν κάποιος το επιθυμεί, χρησιμοποιώντας χυμό φρούτων αντί για κρασί.
  • Τα υλικά που αναφέρονται παραπάνω είναι προτεινόμενα, εσύ μπορείς να προσθέτεις και περισσότερα ή λιγότερα ανάλογα με το πόσο έντονη θέλεις να είναι η γεύση του κρασιού και το άρωμα που θα έχει.
Πώς σερβίρεται: Το κρασί θα το σερβίρεις όσο κι αν ακούγεται παράξενο, σε κεραμικά ή πυρίμαχα φλιτζάνια..

from: www.posiliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου